Du i Fokus
Mode & Skönhet

ELLE-galan 2018

skriv ut
I fredags gick ELLE-galan 2018 av stapeln. Som alltid bjöd man in till en glittrande tillställning för att blicka tillbaka på det gångna modeåret och kora årets stolta vinnare. “Alla” var förstås där!

Under ELLE-galan samlas Sveriges modeelit för att hylla framstående svenska modeskapare och svenskt mode. De som har haft mest inflytande i modebranschen under det gångna året premieras för sina insatser inom mode och stil då några av Sveriges mest prestigefyllda modepriser delas ut till vinnarna i totalt fjorton kategorier.

Årets jury har bestt av: ordförande Cia Jansson (chefredaktör ELLE Sverige), Susanne Ljung (redaktör Stil i P1), Susanna Strömquist (modejournalist), Peter Andersson (visningsproducent PAP Studio), Robert Rydberg (stylist), Camilla Åkrans (fotograf ), Ann-Sofie Johansson (creative advisor H&M), Daniel Lindström (modechef Café), Elin Larsson (hållbarhetschef Filippa K), Michael Schragger (VD The Sustainable Fashion Academy), Marina Kereklidou (creative director Synsam) och Nina Oja (art director ELLE).

Juryns motiveringar till ELLE-galans pristagare 2018 lyder:

Årets blickfång: Fredrik Robertsson
Färgstark, originell och alltid lika maxad. Fotografernas favorit kan konsten att klä upp sig för tillfället. Ingen äger röda mattan med samma självklara, excentriska extravagans! Årets blickfång är Fredrik Robertsson.

Årets bäst klädda man: Ardalan Shekarabi
Ledigt men stilsäkert, alltid med en tvist. En urban mjukis vars kläder utstrålar en vänlig tillgänglighet som speglar hans ämbete – och som aldrig räds en röd fluga. Årets bäst klädda man är Ardalan Shekarabi.

H&M & ELLE Conscious Award: Sabina and friends
När planeten har fått nog gäller det att tänka nytt. Den här visionära duon ser till att vi kan njuta av det senaste från catwalken, med gott samvete. Att hyra istället för att köpa – ett nytt sätt att uppdatera garderoben som gynnar både plånboken och miljön. Årets mottagare av H&M & ELLE Conscious Award är Sabina and friends.

Årets influencer: Margaux Dietz
Hon skapade inte bara ett av 2017 års mest sedda videoklipp, hennes avväpnande öppenhet, varma charm och inspirerande vardagsstil har fått oss att sitta som klistrade framför samtliga sociala kanaler. Äkta, rolig, alltid med glimten i ögat – hon är bästisen vi alla önskar oss. Årets influencer är Margaux Dietz.

Årets makeupartist: Josefina Zarmén
Från fräscht glow till glittrande färgblock. Oavsett stil har hennes experimentella estetik en glammig punkighet som ligger helt rätt i tiden. En blivande stjärna som skapar looken vi alla vill ha. Årets makeupartist är Josefina Zarmén.

H&Ms & ELLEs nykomlingsstipendium: Emelie Janrell
En mäktig kombination av glammig sexighet och skräddad kvinnlighet där hantverket och det handgjorda står i centrum med utsökta broderier och skickligt utförd tillskärning. Mode som hyllar den kvinnliga kroppen och gör bäraren stark, oövervinnerlig – en feministisk power designer som vinner på knockout. Vinnaren av H&Ms & ELLEs nykomlingsstipendium är Emelie Janrell.

Årets bäst klädda kvinna: Alice Bah Kuhnke
Från skolbesök till Nobelbanketten … Trots ett hektiskt schema besitter hon en osviklig stilkänsla som utstrålar självsäkerhet, oavsett sammanhang. Att använda kläder som kommunikationsmedel är helt naturligt för denna vågade modefantast, som gärna lyfter svensk design. Årets bäst klädda kvinna är Alice Bah Kuhnke.

Årets accessoardesigner: Baumgarten Di Marco
Glimrande idéer och nyskapande design. En medveten duo med känsla för återvunnen elegans som skapar små, åtråvärda underverk av andras spillprodukter. Årets accessoardesigner är Baumgarten Di Marco.

Årets look i samarbete med L’Oréal Paris: Thomas Sekelius
Tester, tutorials och contouring deluxe. En youtuber som med avväpnande humor, helhjärtad passion och aldrig sinande nyfikenhet vidgat beautyvärlden och fått en hel generation att våga prova en ny look. More is more! Vinnaren av läsarnas pris Årets look i samarbete med L’Oréal Paris är Thomas Sekelius.

Årets designer: Frida Bard för HOPE
Ny energi och nya, gränsöverskridande visioner! Med lätt och säker hand har hon på kort tid revitaliserat ett signaturstarkt svenskt varumärke och lyft det till oanade höjder – samtidigt som hon utmanat konventionerna och vidgat våra shoppingvyer. Årets designer är Frida Bard för Hope.

Årets stylist i samarbete med Synsam: Lisa Lindqwister
Stylingkonstens mästare imponerar säsong efter säsong med en osviklig fingertoppskänsla för samtida uttryck, trender och silhuetter. Hon ligger alltid steget före med looken vi inte visste att vi ville ha! Årets stylist är Lisa Lindqwister.

Årets modell: Oumie Jammeh
Hon gick från noll till hundra – och ungefär lika många kilometer på catwalken – på bara en säsong. Med sin magnetiska utstrålning och smittande energi har hon redan fått hela den internationella modevärlden på fall. Nu rör hon sig med en dansares självklarhet mot stjärnorna. Årets modell är Oumie Jammeh.

Årets fotograf: Elisabeth Toll
Sensuellt, kvinnligt och bedövande vackert. En enastående kolorist med sällsynt förmåga att skapa magisk stämning både framför och bakom kameran. Hennes episka bilder berättar alltid det lilla extra och besitter en tidlöshet som skriver historia. Årets fotograf är Elisabeth Toll.

Årets hederspris: Efva Attling
En dynamisk multikreatör utan like vars stilsäkra design förgyller livets viktigaste stunder. Hon har skapat ett helt kreativt universum präglat av kärlek, passion och positiva budskap. Samtidigt som hon placerat svensk smyckesdesign på den internationella kartan. Årets hederspristagare är Efva Attling.

 

 

Text och bild – pressmaterial

Visited 24 times, 1 visit(s) today