Lök- och tomatpaj
4 portioner
Pajdeg
- 2,5 dl mjöl
- 125 gr Grekisk Yoghurt
- 25 gr smör och rapsolja
- 2 msk vatten
- 1 nypa salt
Fyllning
- 2 gula lökar
- 2 röda lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 150-200 gr färska körsbärstomater
- 2 tsk torkad basilika
- 1 msk fett/olja
- 4 ägg
- 1 dl riven ost
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.
Skala och dela lökarna i halvor och strimla fint. Skala och finhacka vitlöken. Dela tomaterna i halvor. Värm en tjockbottnad kastrull och ha i fettet. Ha ner löken och vitlöken och karamellisera tills det blir mjukt och får lite färg. Salta och peppra och ha ner basilikan.
Ha ner lökfyllningen i pajskalet (men fyll inte rågat), strö över osten. Knäck äggen i en bunke, vispa upp dem med lite salt och peppar och häll detta jämnt fördelat över fyllningen. Tryck försiktigt ner tomathalvorna i äggstanningen. Grädda i ugn ca 20-25 minuter.
Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 23 P för själva pajskalet om man använder fettfri yoghurt, plus 6 P för fyllningen om man använder max 12%-ig riven ost.
Points: 23 P för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt, plus 6 P för fyllningen om man använder max 10%-ig riven ost.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se