Lök- och tomatpaj

skriv ut
4 portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl mjöl
  • 125 gr Grekisk Yoghurt
  • 25 gr smör och rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150-200 gr färska körsbärstomater
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 msk fett/olja
  • 4 ägg
  • 1 dl riven ost
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med pajdegen genom att blanda ihop alla ingredienser, i en bunke eller matberedare, till en slät deg. Ta en pajform, ca 20 ca i diameter, och tryck ut degen i formen. Var noga med att trycka ner ordentligt i kanterna. Nagga med en gaffel och grädda i ugn ca 10-15 minuter, tills den börjar få lite färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Skala och dela lökarna i halvor och strimla fint. Skala och finhacka vitlöken. Dela tomaterna i halvor. Värm en tjockbottnad kastrull och ha i fettet. Ha ner löken och vitlöken och karamellisera tills det blir mjukt och får lite färg. Salta och peppra och ha ner basilikan.

Ha ner lökfyllningen i pajskalet (men fyll inte rågat), strö över osten. Knäck äggen i en bunke, vispa upp dem med lite salt och peppar och häll detta jämnt fördelat över fyllningen. Tryck försiktigt ner tomathalvorna i äggstanningen. Grädda i ugn ca 20-25 minuter.

Servera med en fräsch sallad eller ha som rätt på buffébordet.

 

För er Viktväktare:

MittWW: Grön 23, Blå 21, Lila 21 för själva pajskalet om man använder Larsas fettfria Grekiska Yoghurt plus Grön 14, Blå 6, Lila 6 för fyllningen om man använder max 12%-ig riven ost.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita