Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Blossa 16 – En hyllning till den svenska urskogen

skriv ut

Blossa har som tradition att hitta en ny spännande smak inför varje jul. 2016 har Blossa rest till Norrland för att hitta inspiration till sin årgångsglögg. Kråkbäret är ett bortglömt bär men har nu återupptäckts och fått huvudrollen i årets juldryck. Flaskan är även den inspirerad av den svenska urskogen där det djupa, mörka och gröna lyfts fram.

Varje år letar man efter nya platser och smaker för att hitta årets specialitet. Tidigare har bland annat England, El Salvador och Japan gett smak till glöggen. Men i år har man letat i de svenska norrländska skogarna och hittat något riktigt speciellt!

-Kråkbäret är ett ibland bortglömt bär men i kråkbäret har vi framförallt funnit en ingrediens som bidrar med friskhet till vår årgångsglögg. Björksirap förädlad ur björksav adderar en rund sötma och rymmer toner av smörkola. Som en påminnelse om lägerelden har glöggen även en lätt rökighet. Tillsammans med klassiska glöggkryddor och noga utvalda viner har vi lyckats skapa en glögg som vi är mycket stolta över, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Smaken är förstås viktig och hålls hemlig in i det sista, men man lägger även stor vikt vid flaskans design. Årets flaska karakteriseras av gröna nyanser, guldskrift och djur som dansar. Bakom designen står konstnären Petra Börner och Scandinavian Design Group.

Kråkbäret är nästan svart och tillhör växtfamiljen ljungväxter, det är en bra törstsläckare men kan i större mängd ha laxerande effekt. I folkmedicin kokade man te på på omogna frukter för att behandla bland annat njursten och bäret har också använts som urindrivande medel. Det går även bra att ha i bakning och matlagning. Kråkbär är fullproppade med antioxidanter, innehåller gott om fibrer och har en låg sockerhalt vilket gör det till ett litet superbär.

Traditionen med Blossas årgångsglögg startade 2003, Blossa 16 Kråkbär är den 14:e i ordningen. De tidigare är:

2015: Earl Grey
2014: Lavendel
2013: Dalecarlia
2012: Yuzu & Ingefära
2011: Arabica
2010: Saffran
2009: Clementin
2008: Blåbär
2007: Havtorn & Kanel
2006: Lingon & Enbär
2005: Hjortron & Armagnac
2004: Vinteräpple
2003: Pomerans

Artikelnr: 80000-01.

Priset: 109 kronor

Visited 19 times, 1 visit(s) today