Mateus grafiska 60-talsflirt fördjupas – populära Stripes utökas

skriv ut
Mateus introducerar två nya delar i den populära keramikserien Stripes. Vårens nyheter är en assiett och en mindre skål som breddar kollektionens användningsområde ytterligare och skapar nya kreativa möjligheter att utforska för personliga och inbjudande dukningar.

Sedan lanseringen 2020 har Stripes blivit en av Mateus mest omtyckta kollektioner. Utöver de nya delarna innehåller kollektionen en tallrik, ett fat, en mugg och en större skål. Alla delar finns i sex olika färger, utvalda för att kunna kombineras fritt med varandra för alla tillfällen.

Stripes dekorativa mönster ger dukningen liv och värme. De taktila ränderna lockar till beröring och knyter an till samtidens längtan efter närvaro och samvaro. Det organiska linjespelet är också en diskret hommage till sextiotalets omtyckta svenska keramik.

Kollektionen är designad av Filippa Burenstam Linder, dotter till Mateus grundare Teresa Mateus Lundahl. Stripes är hennes andra kollektion för Mateus.

–Jag ville skapa ett grafiskt uttryck som kunde komplettera Mateus övriga utbud. Stripes är designad för att fungera tillsammans med alla våra kollektioner och serviser. Den hantverksmässiga tillverkningen förstärker det organiska uttrycket och gör varje enskild del unik, säger Filippa Burenstam Linder.

Ända sedan starten har Mateus keramik tillverkats på samma fabrik i Portugal där arbetet kräver stor kunskap om materialet. Varje del målas för hand av de skickliga hantverkarna vilket bidrar till det varma och levande uttrycket. Råmaterialet är en naturlig finkorning lera som hämtas upp ur marken i de centrala och norra delarna av landet. En bärande idé hos Mateus är att all design går att kombinera. Äldre delar kan med fördel kompletteras med nya för att bilda användarens egen personliga Mateuskollektion.

 

 

Text och bild – Pressmaterial