Du i Fokus
Böcker

Storytel Awards 2023 firades på Nalen

skriv ut

2022 års bästa ljudböcker är korade. Årets Storytel Awards leddes av operasångaren Rickard Söderberg på Nalen i Stockholm som med säker hand såg till att de sex statyetterna i kategorierna Roman, Spänning, Feelgood, Fakta, Barn och Ungdom delades ut till rätt vinnare.

Äntligen kan man hålla gala “på riktigt” igen. Förra årets Storytel Awards var i lite mindre skala än förr, men i år slog man på stort igen. Nalen pyntades från golv till tak och proffsiga Rickard Söderberg kallades in som konferencier. Han är kanske den första som sjungit fram kvällens meny, som bestod av avokadomousse med tångkaviar, helstekt hjort och bakad chokladkräm. Men Rickard sjunger inte bara opera, han skriver böcker också och avslöjade kvällen till ära, att han har som dröm att få läsa in en egen ljudbok.

Kvällens gladaste vinnare var utan tvekan spänningsförfattaren Sammy Jeridi. Han har varit nominerad flera gånger men inte kunnat närvara vid galan förrän i år, vilket ju var passande när han fick gå upp på scenen och hämta sitt fina pris. Kvällens mest berörande vinnare var Emma Schols som fick svåra brännskador efter att ha räddat sina barn ur ett brinnande hus.

Kategorin Feelgood är ganska ny och frågan är om man inte får lägga till en ny snart igen. CosyCrime kommer stort och har ingen naturlig kategori att passa in i. Så vem vet, nästa år kanske det blir sju kategorier?

Vinnare i Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2023

Spänning
Ghettoprinsessan, Sammy Jeridi, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokfabriken
Spänningsjuryn: Jenny Lindh, Anton Berg, Ebba Kleberg von Sydow

Juryns motivering:
Tonsäkert, med humor, oväntade karaktärer och relationer – Sammy Jeridi lyckas med konsten att underhålla samtidigt som han aldrig gör avkall på nerven. Man smittas av författarens uppenbara passion för sin berättelse, något som samspelar perfekt med uppläsaren Jonas Malmsjös återhållna energi. Resultatet blir en lyssnar-hit som svänger.
Jeridi lyckas förnya en genre som riskerar att stelna i sin form. Han skapar en litterär värld som hittat en stor, engagerad och trogen lyssnarskara som aldrig får nog av denna framgångsrika romanserie.

Roman
Lektioner i kemi, Bonnie Garmus, uppläst av Lena Endre, Wahlström & Widstrand
Romanjuryn: Tara Moshizi, Kerstin Särneö, Po Tidholm

Juryns motivering:
En smart och slagfärdig roman, skriven med innerlighet, glatt humör, rasande humor och saklig kamplystnad. Uppläsaren Lena Endre lyfter Bonnie Garmus redan vassa roman med sitt varma och välartikulerade tonläge. Med sina balanserade gestaltningar och tolkningar fångar hon 50- och 60-talets tidsanda, platserna och det säregna persongalleriet. Som lyssnare kastas man rakt in i berättelsens kärna – och blir kvar. En lättsam njutningslyssning med upplyftande eftersmak.  

Fakta
Ärren bär jag med stolthet: Branden i Edsbyn och livet efteråt, Frida Funemyr och Emma Schols, uppläst av Ella Schartner, Norstedts
Faktajuryn: Hana Al-Khamri, Emma Frans, Marianne Rundström

Juryns motivering:
En otroligt stark berättelse, bitvis så stark att den gör ont, där man som lyssnare delar författarens fysiska smärta.
Att boken fungerar så bra som ljudbok är mycket uppläsaren Ella Schartners förtjänst. Förmågan att med ett naturligt, dynamiskt röstläge återge huvudpersonens trauma gör att hon matchar verkligheten på ett imponerande sätt. Avgörande och känslosamma ögonblick, som när Emma ska se sitt ansikte i spegeln första gången eller när Carola överraskar i sjukrummet, är så starkt återgivna att man som lyssnare är närvarande i rummet.
Årets vinnare i faktakategorin gör varje vardagligt ögonblick värdefullt.

Feelgood
Kallbaderskan bland fjällen, Karin Härjegård, uppläst av Marie Richardson, Printz Publishing
Feelgoodjuryn: Pekka Heino, Sofia Ymen, Stefan Holm

Juryns motivering:
En drabbande och engagerande historia om hur allt det invanda i livet vänds upp och ner får en ytterligare dimension som ljudbok. Med en behaglig, berörande och inlevelsefull uppläsning lyfter Marie Richardsons gestaltning en berättelse som tar oss utanför feelgoodgenrens upptrampade stigar. Med mat, miljö och komplexa relationer som överraskar bjuds vi in till Karin Härjegårds fjällandskap där krispiga våfflor och varmt kaffe väntar. 

Ungdom
Grim, Sara Bergmark Elfgren, uppläst av Nina Zanjani, Rabén & Sjögren
Ungdomsjuryn: Nassim Al Fakir, Alle Eriksson, Marcus Barbosa Ferreira

Juryns motivering:
Med ett spirituellt språk växer både en intensiv, gotisk skräckberättelse och en varm, genuin vänskapshistoria fram. Så smärtsamt tydlig, så tät och nervig, så fin och kärleksfull, så bra, men så mörk att du vill sova med lampan tänd. Hypnotiskt berättad av Nina Zanjani med en känslig röst som får både miljöerna att framträda och karaktärerna att bli levande. Kanske är det så att spöken föds ur hemligheter. Men fantastiska böcker föds ur Sara Bergmark Elfgrens fantasi. 

Barn
Skurkarnas skurk 1: Skurkskolan, Emil Beer, Victor Beer och Joel Adolphson, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren
Barnjuryn: Lukas Björkman, Theo Preston, Milo Stenroth, Lark Gavelin Lewis

Juryns motivering:
Med stor röstrikedom och hysterisk humor utforskar vinnarboken gränserna för vad en bok kan vara och utnyttjar ljudbokens möjligheter maximalt. Musik och ljudeffekter passar perfekt in i stämningen – och juryn skrattade högt många gånger under lyssningen. Med tanke på hur rolig boken är borde den kanske snarare ha hetat Skojarnas skojare än… Skurkarnas skurk.

Synskadades Stiftelses Hederspris
Elisabeth Skog, bibliotekarie Halmstads stadsbibliotek

Juryns motivering:
Elisabeth Skog är bibliotekarie vid Halmstads stadsbibliotek. Genom sitt mångåriga arbete och brinnande engagemang för de som av olika skäl lyssnar på böcker, de goda litteraturkunskaperna och sitt tekniska kunnande har hon skapat en populär och dynamisk verksamhet med lyssnandet av litteratur i fokus. Hon lockar och inspirerar och verkar för att öka intresset och statusen både för mediet och användargrupperna. Elisabeth Skog är en riktig eldsjäl. 

Vinnarna får 10 000 kr, ett diplom och en statyett i form av en ljudvåg, formgiven av designbyrån SuperTuesday.  

Här är bilder från kvällen:

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Martin Jikita samt Kajsa Göransson/Storytel (bilden överst)

Visited 7 times, 1 visit(s) today