Du i Fokus
Böcker

Harlequin firar 40 år av kärlek!

skriv ut
Litteratur av kvinnor för kvinnor. I år firar bokförlaget Harlequin 40 års-jubileum! Under våren släpps därför fem exklusiva jubileumsböcker: unika samlingsvolymer med redaktionens handplockade favoritberättelser. Första jubileumsboken släpptes lagom till alla hjärtans dag, ytterligare fyra böcker kommer till och med juni.

I år är det 40 år sedan det amerikanska förlaget Harlequin etablerade sig i Norden. Med den första Harlequinboken etablerades en ny och starkt växande genre på svenska bokmarknaden, skriven av kvinnor för kvinnor: romance. Böckerna blev redan från första början en enorm succé och försäljningen har gått spikrakt uppåt sedan dess.

Första översatta Harlequintiteln hette Elfenbenskäppen och var skriven av Janet Dailey – den gavs ut 1979, har utgivningsnummer 1 och tillhörde än idag den största Harlequinserien Romantik. Lanseringen av de första Harlequintitlarna blev en enorm försäljningssuccé och snart började litteraturen ta plats och konkurrera på allvar med de traditionella förlagens utgivning.

När Harlequin gav ut sina första böcker i Sverige 1979 såg bokmarknaden helt annorlunda ut än idag. Det som skiljde Förlaget Harlequin, eller Harlekin som det hette på den tiden, från andra förlag var att de gav ut pocketböcker till ett bra pris som såldes där kvinnor rörde sig i vardagen – i livsmedelsaffärer, på tågstationer och i kiosker på stan.

Romance är idag den största litterära genren i världen och Harlequinböcker ges ut på 34 olika språk och säljs i över 110 länder. I Norden ger förlaget ut cirka 1000 böcker per år och det köps över fyra böcker per minut.

 

Text och bild – Harpercollins

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today