Åsa Hellberg nya bokserie om hotellet Flanagans i London

skriv ut
Åsa Hellberg har gått från flygvärdinna till dörrvakt, produktchef och en massa andra yrken innan hon till slut sadlade om totalt och blev författare. Hon bokdebuterade 2009 med den självbiografiska Casanovas kvinna, sedan följde den romantiska serien om Sonja och nu flyttar vi in med hennes härliga karaktärer på Hotell Flanagans i London. 

Åsa Hellberg föddes i Fjällbacka och bokdebuterade som 50-åring, idag är hon en av Sveriges mest hyllade författare. De första delarna av den bästsäljande serien om Sonja gavs ut redan 2012 och såldes raskt utomlands. Sonjas sista vilja låg på Tysklands Der Spiegels topplista i sexton veckor och det finns planer på att boken ska filmatiseras. Hela serien om Sonja har sålts i hundratusentals exemplar.

2019 lanserade Åsa den första delen i en ny trilogi om ett stort lyxigt hotell i London, där vi får följa de kvinnliga cheferna 1960, 1980 och 2000, där hon får möjlighet att baka in det som hon brinner för och som lyser igenom i alla hennes böcker: kvinnors rätt till sitt eget liv.

Den första delen, Välkommen till Flanagans, nominerades till årets ljudbok av Storytel awards och till årets roman av Adlibrispriset. Hela serien är såld till tiotalet länder. Kvinnorna på Flanagans som är del två har precis kommit ut och del tre, Nya tider på Flanagans, är planerad för 2021.

På hotell Flanagans i London kan allt hända. Här möts 1960-talets jetset, aristokrater och affärsmän, och att inte få en inbjudan till Lindas Lansings mytomspunna fester är en katastrof. Men Linda är i grund och botten en främmande fågel i denna värld. Hon är från början en enkel flicka från Fjällbacka, och hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige.

Trots att många år har gått sedan Linda ärvde Flanagans är hon fortfarande inte accepterad, och nu tvingas hon än en gång kämpa mot sina fiender för att behålla faderns livsverk. Linda är beredd att strida för Flanagans, men undrar plötsligt om det är värt uppoffringarna. Är hon verkligen lycklig?

Kvinnorna på Flanagans är del två i den hyllade serien om lyxhotellet i London. Vännerna Elinor och Emma har offrat allt för att Flanagans ska förbli framgångsrikt. Men priset har varit högt. De hemligheter som länge varit väl förborgade under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas. Hur stark är deras vänskap? Och kommer hotellet att överleva om sanningen om ägarna avslöjas?

Frankie är Emmas 22-åriga dotter, en karismatisk ung kvinna som hatar sin mamma. Emma kämpar för att komma henne nära, men såren är kanske för djupa. Billie älskar sin mamma Elinor, ändå får kraven på perfektion henne att flytta till Uppsala. Samtidigt som 1980-talet når sin kulmen tar intrigerna på Londons mesta lyxhotell ny fart.

Det är glamour, intriger, sorg och kärlek – men mest en berättelse om hårt arbete och kvinnlig vänskap. Välskrivet, intressant, roligt och sorgligt. Det händer massor framförallt i första delen, men även i den andra och man kan anta att en del lösa trådar knyts ihop i den tredje och sista delen. Det är både lättläst och läsvärt, Åsa vet hur man fångar en läsare redan på första sidan.

Nu får vi ge oss till tåls medan hon skriver klart sista delen om det lyxiga hotellet och alla intressant kvinnor som arbetar, och har arbetat, där.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita