Enkel Butter-chicken
4 portioner
- 600 gr kycklingfiléer
- 1 burk (400 gr) finkrossade tomater
- 5-6 vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk gurkmeja
- 2 krm cayennepeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1+1 tsk garam masala
- 1 tsk spiskummin
- 100 gr smör
- 1 dl grädde
- 1/2-1 dl hackad koriander
Gör så här:
I Crockpot Express Multicooker: Ha i tomaterna och alla kryddor utom 1 tsk garam masala och koriander i Crock-Poten. Blanda om ordentligt.
Lägg kycklingen ovanpå. Stäng locket och tryckkoka i 15 min. Låt stå i ca 10 minuter innan ångan släpps ut. Öppna locket och ta försiktigt ut kycklingen och lägg dem på en skärbräda.
Tärna smöret och ha ner i grytan, tillsätt grädden och resten av garam masalan. Blanda om tills smöret har smält. Skär kycklingen i bitar, lägg tillbaka i grytan och blanda om.
I panna: Lägg alla ingredienser förutom smöret, grädde och koriander i en matberedare och mixa tills allt är finfördelat. Tillsätt grädden och mixa i några sekunder. Marinera kycklingen i såsen i minst 20 minuter i kylskåpet (gärna dagen innan).
Stek kycklingen i 1/3 av smöret på medelhög värme i några minuter, tills den får lite färg. Häll i resten av marinaden/såsen och smöret. Låt puttra på medelhög värme i 15 minuter eller tills kycklingen är väl tillagad. Smaka av med salt.
Servera med ris och strö koriander över efter tycke och smak.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 45 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för ev ris mm.
Points: 45 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för ev ris mm.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se