Du i Fokus
Upplevelser

Sveriges bästa julmarknader

skriv ut
Svenskarna har sagt sitt. Jul på Liseberg har blivit utsedd till Sveriges bästa julmarknad enligt SJs Sifo-undersökning. På andra och tredje plats kommer Skansens julmarknad och Stortorgets julmarknad.

Sverige har mycket att erbjuda när det kommer till stämningsfulla julmarknader, men vilka är bäst och vad skiljer dem åt? SJ har gjort en guide över Sveriges elva bästa julmarknader och tagit pulsen på vilken julmarknad som ligger svenskarna varmast om hjärtat.

Enligt SJs nya Sifo-undersökning är Jul på Liseberg Sveriges bästa julmarknad. Därefter kommer Skansens traditionella julmarknad och en av Sveriges äldsta julmarknader, Stortorgets julmarknad, som initierades av Gustav Vasa redan 1523. Bland bubblarna hittar vi Gamla Linköpings julmarknad, Ekenäs slotts julmarknad och Fredriksdals julmarknad.

– Det blir alltmer populärt att besöka julmarknader och botanisera bland saffransdoftande lussekatter, seg knäck, varm glögg och fint hantverk. Ett perfekt utflyktsmål när man vill ha ett miljöombyte och samtidigt inhandla allt man behöver till julbordet. Ta med dig familjen till en av Sveriges bästa och kom i julstämning snabbare än du hinner säga tomte, säger Annie Edwards, pressansvarig och julmarknadsnörd på SJ.

Här är Sveriges 11 populäraste julmarknader
– rangordnade efter antal röster i SJs Sifo-undersökning.

1. Jul på Liseberg, Göteborg
Från 16 november förvandlas Sveriges största nöjespark till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser. Allt ackompanjerat av julmusik förstås. Här kan du åka skridskor, gå på klappjakt, besöka kaninlandet, leta skatter i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julverkstad för att lämna in din önskelista. Men framförallt är det den fina isbanan som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader. I år visas den klassiska isbaletten Svansjön på isen. Lisebergs jul har varierande öppettider mellan 16 november till 30 december. Till Göteborg reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Västerås, Örebro, Skövde, Malmö, Helsingborg, Halmstad, Trollhättan, Karlstad, Borås, Växjö och Kalmar.

2. Skansens julmarknad, Stockholm
På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker. På Skansen kan du förutom att köpa hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Dessutom firas Lucia 13, 15 och 16 december. Julmarknaden är öppen alla helger mellan 24 november och 16 december. Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige. För mer info, se sj.se.

3. Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm
I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis. Stortorgets julmarknad har omnämnts som en av Europas bästa av journalisten Paul Wade på brittiska The Telegraph. Julmarknaden öppnar 24 november och håller öppet varje dag mellan 11.00–18.00 fram till 23 december. Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige. För mer info, se sj.se.

4. Jamtli julmarknad, Östersund
För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis, pepparkaksutställning och lokalt hantverk, kan man även åka hundspann och häst med släde. SJ slår naturligtvis ett extra slag för ångtåget som går varje hel- och halvtimme mellan Östersunds station och Jamtli station. Marknaden har öppet under tre dagar, 7-9 december, och varje år vallfärdar drygt 22 000 besökare hit. Till Östersund reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Gävle, Bollnäs och Åre och byter sedan till Ångtåget alternativt buss 2 till Jamtli.

5. Taxinge slotts julmarknad, Nykvarn
I mitten av november slår Taxinge slott upp portarna för årets julmarknad. Botanisera bland produkter handtillverkade av 130 av landets främsta hantverkare. Här hittar du förutom hantverk allt annat som hör julen till, hemystad ost, skinka, bröd, sill och lax. Provsmakning är inte bara tillåten utan ett måste. Det blir även ponnyridning för de minsta. Av en händelse finns här också ett av Sveriges största och mest berömda kakbord, avlägg ett besök där innan du styr kosan hemåt. Det är ingen slump att Taxinge Slott går under namnet ”kakslottet”. Årets julmarknad är 15-18 november samt 22-25 november. Till Nykvarn C reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Eskilstuna. Arboga, Örebro och Hallsberg. I Nykvarn byter man sedan till buss 780.

6. Smålandsjul på Huseby, Växjö
På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Varje år vallfärdar 33 000 besökare till Växjö för att gå på julmässan. Förutom hantverk kan du provsmaka julens godaste delikatesser, här finns hembakad ostkaka, hemlagad marsipan, karameller från Mariannelund, julhällbröd, Husebys egen glögg, svagdricka, lagrade ostar från Osthuset, syltar och marmelader och massor av andra specialiteter som Husebys berömda kaneldricka. Missa heller inte ponnyridningen på helgerna och polkagristillverkningen, julklappsverkstaden, skattjakten, tipsrundan, tomteorkestern samt slottsvisningen med guide. Smålandsjul på Huseby håller öppet nio dagar, 10-18 november. Till Växjö reser man direkt med SJ från bland annat Göteborg och Kalmar och byter sedan till buss 123.

7. Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna
För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 19:e året i rad och här samlas 120 utställare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk. Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Det blir även fiskdamm för de små. Julmarknaden är 9 december kl. 10.00–17.00. Till Falun reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Uppsala, Gävle, Örebro, Borlänge och Mjölby.

8. Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka
Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, luciatåg, julmusik och en sprakande eldshow är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor. När du ändå har vägarna förbi kan du passa på att följa med på en visning av utställningen ”Downton – I nöd och lust” som ger nya perspektiv på kulturhistorien runt kärlek, bröllop och äktenskap för herrskap och tjänstefolk i början av 1900-talet. Julmarknaden har öppet fredag till söndag under tre helger mellan 16-18 november, 23-25 november och 29 november till 2 december. Till Tjolöholm reser man direkt med SJ från bland annat Stockholm, Malmö, Karlstad, Kalmar, Västerås och Luleå till Göteborg C och byter till pendeltåg till Kungsbacka C. I Kungsbacka byter man sedan till buss 732.

9. Kosta julmarknad mellan Växjö och Nybro
Drömmer man om en vit jul är det till Kosta julmarknad man ska bege sig. Här tar man teknik från filmens värld för att skapa den ultimata julkänslan. Förutom snö ingår inträdet till Kosta Glasbruk, Kosta Boda Art Gallery, hästskjuts, ansiktsmålning och tomteluvor till barnen. Bland bodarna hittar ni hantverk från glashyttan i Kosta, handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik. Bland maten finns både klassiker från julbordet som specialkorvar, julskinka och rökt fisk, men också specialiteter som exempelvis ostron eller renkött från Norrland. Kosta julmarknad har varierande öppettider mellan 10 november och 30 december. Till Kosta reser man direkt med SJ från bland annat Kalmar och Göteborg till Lessebo och byter sedan till buss 218.

10. Julmarknad i Sigtuna stad
I över 50 år har Sigtunas julmarknad lockat besökare från när och fjärran. Förutom torghandel med klassiska julvaror finns tomten på plats för att ta emot barnens önskelistor. Det blir även julmusik, Luciatåg och dans kring granen. Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna och har öppet mellan kl. 11.00–16.00 på söndagar mellan 25 november och 16 december. Nytt för i år är den ”Unga Julmarknaden” där UF-företag och skolklasser från regionen säljer allt från hembakta kakor till egendesignade t-shirts. Unga Julmarknaden hittar du på Stora Nygatan mellan Sigtuna Stads hotell och Sigtuna Museum. Till Sigtuna reser man direkt med SJ från bland annat Uppsala och Stockholm till Märsta C eller Arlanda C och byter sedan till buss 570, 575 eller 583 mot Sigtuna/Märsta.

11. Julmarknad på Örenäs Slott utanför Landskrona
Den 17 och 18 november slår portarna upp för julmarknaden på Örenäs Slott. Här trängs ett 60-tal utställare med allt från delikatesser, godis och choklad till konst av olika slag, handarbete samt inredning. Har man barn är det här en riktig hit, här kan man få ansiktsmålning, göra julgranspynt, göra pepparkaksdekorationer och träffa tomten förstås. Pelle Svanslös dyker upp i en teaterföreställning med jultema. För vuxna finns en slottsrelax med prova-på-massage och en tipsrunda med fina priser. Till Örenäs slott reser man direkt med SJ från bland annat Malmö och Göteborg till Helsingborg och byter sedan till buss alternativt tåg till Glumslöv.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 23–28 oktober 2018.

Totalt intervjuades 1274 personer i åldern 16-79 år.

 

Text och bild – SJ

Visited 329 times, 1 visit(s) today