Potatiskaka till fika eller efterrätt
Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakor, potatis kan odlas överallt och i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit under kristider, att använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad. I ”Krigstidskokboken” från 1918 ges tips på potatiskaka.
8-10 portioner
- 300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
- 1 msk matfett
- 2 msk socker
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 äggulor
- 5 droppar bittermandel
- Skal och saft av en ½ citron
- 2 äggvitor
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke till ett potatismos. Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna. Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten. Lägg smeten i formen och släta till ytan.
Grädda i ugnen ca 45 min.
Servera med frukt och bär, grädde eller sylt.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 8 P för hela kakan om man använder lättmjölk och sötningsmedel (istället för socker). Lägg till P för det du smörjer formen med, samt ev tillbehör.
Points: 14 P för hela kakan om man använder lättmjölk och sötningsmedel (istället för socker). Lägg till P för det du smörjer formen med, samt ev tillbehör.
Recept – Potatis i tiden