Du i Fokus
DryckJikitas på Äventyr

Hernö Gin – intressant provning ger mersmak

skriv ut

Hernö Gin startades 2011 av Jon Hillgren i lilla Dala, en mil utanför Härnösand. Sedan 2015 har hans glasklara dryck utnämnts till ”Världens bästa gin” vartenda år, någonstans i världen. Av alla världens ginproducenter är de pyttesmå, men i Sverige är de störst.

Jon Hillgren är grundaren av Hernö Gin. Han åkte till England för att jobba i en bar och upptäckte ett helt annat sätt att dricka gin, mot hur vi då gjorde i Sverige. I England var man noga med både ginnen och tonicen, något man inte brydde sig så mycket om hemma i Sverige. Med ny kunskap åkte han hem till Härnösand och startade sitt eget gindestilleri för att göra en produkt som han själv tyckte om. 2012 lanserades Hernö Dry Gin, resten är historia som man brukar säga.

Numera är Hernö ett etablerat företag med ett tiotal anställda. Här destilleras sex olika sorters gin, samt några specialare ett par gånger om året. Vi kommer hit på besök i mitten av juli, för att träffa Magnus Ernstsson, kika runt på området och vara med på en provning. Det skulle bli en både rolig, god och intressant dag.

Vi kommer fram till en grupp röda hus med vita knutar. Första huset är Jon Hillgrens bostad, strax bortom det ligger destilleriet där även butik finns och provningarna äger rum. Tvärs över vägen ser vi bistron, där vi ska äta middag efter ginprovningen. Alltsammans omges av stora ängar där fåren betar fridfullt. Byn är inte stor, men här händer stora grejer.

Vi är lite tidiga och får vara med när Magnus förbereder 30 perfekta Gin & Tonic. Det ska vara 50 ml gin av god kvalité och 100 ml neutral tonic. Och massor med is såklart. När drinkarna är färdiga öppnar han dörrarna och gästerna strömmar in. Idag är det fullsatt, vilket innebär att provningen kommer att ta minst 1,5 timme.

Vi kommer in i rummet där provningen ska hållas. Här står de handslagna kopparpannorna Yvonne och Marit. Kierstin är deras föregångare, som är en fjärdedel så stor, hon står kvar i rummet där man tillverkade dryckerna från allra första början. Där får hon tjänstgöra vid mindre destilleringar och speciella limiterade lanseringar. Magnus börjar med att berätta om Hernös Gins historia och de tre kopparpannorna, som fått namn efter kvinnor som varit viktiga för företaget. Kierstin är den första kvinnan man vet som har bott på gården, Marit är Jons svärmor och Yvonne är Jons mamma som faktiskt för hand skrivit nummer under alla flaskor fram tills för bara några år sedan. Numera har flaskorna tryckta etiketter, men med Yvonnes handstil.

Vi har sex glas framför oss, med en liten skvätt gin i varje. Det är en blindprovning, så vi har ingen aning om vilken sort vi provar. Det vi vet är att fem är från Hernö, en är från ”något annat välkänt märke”. Ska vi lyckas hitta Svarte Petter tro?

Första varvet smakar vi förutsättningslöst och kastar ur oss de tankar som spontant kommer upp. Grön äng, mjukglass, enbär, blomsteräng, pepprigt, spritigt, lakrits, vanilj, oljigt och en massa andra smaker och dofter slängs ut i rummet. Inget är fel, vi får tycka och tänka precis vad vi vill. Andra varvet lotsar Magnus oss igenom dryckerna och innan vi vet ordet av så har vi faktiskt lyckats gissa rätt på varenda en. Även vilken som inte kommer från Hernö.

De skvättar som nu finns kvar, blandas det väldigt små GT´s av. Tonicen står på borden, så det är bara att blanda bäst man vill och det vill nästan allihop. Många sitter kvar långt efter att provningen är över och Magnus får mängder med nya frågor. Den nya kunskapen har ökat intresset, det är tydligt. Vi börjar förstå varför Hernö vunnit så många priser. Smaken är en helt annan än hos de större konkurrenterna, det känns renare, mer genuint och enklare på något sätt. Ett äkta hantverk som kan liknas med ett konstverk.

Vi får följa med Magnus in i de ursprungliga lokalerna, där allt började. Här omges lilla Kierstin av mängder med ginflaksor från både egna och andra destillerier. I det här rummet har det skapats historia, numera är detta en enda stor experimentverkstad i gin. Här kommer nya idéer och smaker till liv, ibland blir det inte så bra – andra gånger blir det succé. Då blir det nya priser. Det lilla destilleriet har sedan 2015 tagit emot flera utmärkelser varje år. Det är ett tydligt bevis på att de hittat helt rätt i den stora ginvärlden. Men det var med Hernö Dry Gin – flaskan med den blå etiketten – som allt började. Och med Kierstin såklart, den vackra handslagna kopparpannan.

Uppfyllda av ny kunskap lämnar vi Kierstin och Magnus och styr stegen mot bistron, man blir rejält hungrig av ny kunskap. Hernö Gin Bistro har dukat upp en härlig sommarbuffé med sill, fläskfilé, alspånsrökt karré, potatisgratäng och annat gott. Allt vällagat med härliga och genuina smaker. Vi sitter länge och njuter av atmosfären medan fåren spatserar förbi oss. Vi har haft en helt fantastisk dag tillsammans med Magnus, som lärt oss en massa nytt om gin och Hernös intressanta och smått fantastiska historia.

Den som tror att all gin smakar likadant ska genast boka in en provning. Inte kunde väl vi tro att det skulle öppna en helt ny värld av smaker.

Text, bild och film – Jikitas

Visited 39 times, 1 visit(s) today