Menu Nordic – en finstämd harmoni av säsongsbetonade skandinaviska smaker
För någon vecka sedan lanserade Tallink Silja en ny femrätters gourmetmeny, Menu Nordic, till glädje för alla matentusiaster som reser till Tallinn eller Helsingfors.
Den nya Menu Nordic är skapad av köksmästaren Jonas Niklasson från fartyget Silja Symphony. Menyn fokuserar på spännande smakkombinationer och närproducerade säsongsbetonade råvaror.
– Menyn är inspirerad av de fräscha nordiska råvaror som endast är tillgängliga från trädgård och skog under vår- och sommarsäsongen: maskros, nässlor, ramslök, rabarber, sparris och jordgubbar. Såsen till torsken är exempelvis smaksatt med maskrossirap som tillför en ljuvlig bittersöt smak, säger Jonas Niklasson, Chef de Cuisine på Silja Symphony.
– Den här menyn speglar verkligen mitt svenska kulinariska arv, och den väcker också fina minnen från min barndom. Kalvrätten på menyn är till exempel en twist på min mormors recept på kalvstek, som jag som barn avnjöt varje söndag hemma hos mina morföräldrar.
– Jag är otroligt stolt över den här menyn. Den är säsongsbetonad, rolig och genuint nordisk och jag hoppas att våra gäster kommer att uppskatta och njuta av den.
Femrättersmenyn Menu Nordic är tillgänglig i restaurang Bon Vivant ombord på fartygen Silja Serenade och Silja Symphony, och ombord på fartyget Baltic Queen i restaurang Gourmet. Den förnyas tre gånger om året och finns även i vegansk version. Till avsmakningsmenyn erbjuds ett vinpaket speciellt framtaget av Tallink Siljas egen sommelier.
Menu Nordic finns i två versioner, en med fisk och kött och en vegansk.
Den första versionen består av Råbiff på svenskt nötkött med fänkålsemulsion, picklad fänkål, gurka, senapsfrön, vaktelägg och löjrom, Sotad och gravad fjällröding med blomkålspuré, senapsvinägrett smaksatt med kaffe, sallad på färskpotatis och friterad lök, Ångkokt torskfilé och stekt kammussla med vitvinssås smaksatt med maskros, nässelpesto, tomat, maskroskapris och färskpotatis, Ugnsstekt kalv med gräddig äppelcidersås, rökt sidfläsk, bakad potatis och pressad gurka och till dessert Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng.
Den veganska Menu Nordic består av: Grönsakscocktail med stekt marinerad tofu, avokado, sparris och senapsvinägrett smaksatt med kaffe, Potatis- och tryffelkrokett med rostad grön sparris, blomkålspuré, hasselnötter och kallpressad rapsolja, Terrine på sparris, blomkål, kikärter och gulbeta, grönsaksbuljong på rostade grönsaker och vitlök, solrosfrön och stekt lök, Saltbakad spetskål glaserad med ramslökspesto, ragu på mungbönor, potatis och spenat, och krämig kantarellsås samt Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng
Menu Nordic är tillgänglig ombord fram till 13 september 2023.
Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Tallink Silja (överst) och Marlene Rindå Jikita