Potatiskaka i portionsformar

skriv ut
4 portioner
  • 6  potatisar (medelstora till stora)
  • 2 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk fransk senap
  • 1 dl parmesanost + valfri mängd till gratineringen
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Skala potatisen och skär den i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet, låt ånga av en liten stund. Sätt ugnen på 200 grader.

Pressa potatisen ner i en bunke, tillsätt grädde, senap, ost och äggen. Krydda med lite salt och peppar. Blanda ihop till en slät smet.

Fördela smeten i fyra portionsformar, strö lite parmesan ovanpå och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills osten är gyllenbrun.

 

Servera med valfritt tillbehör.

 

För er Viktväktare: 5 SP Flex per form om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och tar max en halv matsked parmesan till gratineringen per form.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita