Du i Fokus
Upplevelser

“Intervall” med skulptören Matías Di Carlo på Artipelag

skriv ut

Sommaren 2023 blev Matías Di Carlos skulptur Crossroads en del av Artipelags utställning Skulptur i natur. Med sina abstrakta skulpturer i beständiga material som cortenstål, aluminium, järn och betong har Di Carlo under de senaste åren fått internationell uppmärksamhet. Den 4 januari 2024 öppnar en koncentrerad utställning med Di Carlos skulpturer och teckningar på Artipelag.

Matías Di Carlo är född 1978 i Buenos Aires, men verksam i Málaga, Spanien. Han är fjärde generationen som arbetar med konstnärligt järnsmide, och togs tidigt upp som lärling av sin far och farfar. Det var också i smedjan, utan kontakt med konstakademiernas regler och traditioner, som hans konstnärliga uttryck formades.

Metallernas materialitet och naturens underliggande geometri är viktiga utgångspunkter för Di Carlos praktik. Samtidigt för hans verk även tankarna till origami, och till den minimalistiska skulpturtraditionen.

Under de senaste åren har Matías Di Carlos verk fått alltmer uppmärksamhet, både internationellt och i Sverige. Innan Crossroads kom till Artipelag visades den på Vanadisplan i centrala Stockholm. Matías Di Carlos verk är bland annat del av Europos Parkas skulpturpark utanför Vilnius, och under hösten har hans verk gått att se i Malmö.

Utställningen Intervall visas i Studion på plan 1. Den omfattar knappt 20 verk gjorda under åren 2019–2023, både skulpturer och teckningar. Därmed ger utställningen både en introduktion till Di Carlos konstnärskap och nya infallsvinklar till Crossroads, som efter årsskiftet får ny placering på ängen vid parkeringen Lillemor.

Matias di Carlo – Intervall visas 4 januari 2024 – 11 februari 2024Text och bild – Pressmaterial

Visited 49 times, 1 visit(s) today