Du i Fokus
DryckEuropaResor

Karaktärsfulla vingårdar på Kanarieöarna

skriv ut

På Kanarieöarnas sju största öar har det odlats och skördats druvor, varav många inhemska och unika sorter, sedan de första européerna bosatte sig här på 1400-talet. Idag kan man få en direkt inblick i öarnas vinproduktion genom att besöka vingårdar och prova de smakrika vinerna på plats.

Kanarieöarna har en lång tradition av att odla vin. De första odlingarna dök upp redan under 1400-talet, då de första européerna bosatte sig på ögruppen. Öarnas mikroklimat och dess drastiska höjdskillnader på liten yta ger upphov till ögruppens breda produktion av viner med många unika sorter och egenskaper. Skördesäsongen sträcker sig mellan augusti och oktober och under året välkomnar vingårdarna besökare till guidade turer och vinprovningar – en perfekt möjlighet till förlängd semester med sol, vackra landskap och smakfulla viner. Här kan du läsa om några av alla de vingårdar som går att besöka på Kanarieöarna.

El Níspero på La Palma:

Eufrosina Pérez driver vingården El Níspreo på ön La Palma och är ett stort namn inom vinproduktion på Kanarieöarna, känd för att producera ett av de bästa vita kanariska endruvsvinerna gjord på druvan albillo. Vinerna från La Palma lagras på ekfat och kommer från vinstockar som odlas på vulkanisk mark. Dessa två särdrag tillsammans med druvsorten ger vinet sin karaktäristiska smak.

Bodega Soterana på El Hierro:

Kanarieöarnas minsta ö, El Hierro, har en småskalig vinproduktion men med högkvalitativa viner. En av de små vingårdarna på ön är familjeägda Bodega Soterana som producerar viner på druvsorterna Verijadiego Blanco, Bremajuelo, Uvalillo och Listán Blanco. El Hierros sydvästra läge bidrar till friska och mineralrika viner med stor karaktär och komplexitet. Bodega Soterana som ligger i kommunen La Frontera, välkomnar besökare till bland annat guidade turer på vingården samt vinprovningar.

Bodega Vulcano på Lanzarote:

För att skydda vinstockarna mot hårda havsvindar behöver de lokala vinodlarna på Lanzarote ta till olika metoder. Vingården Bodega Vulcano planterar till exempel vinrankorna bakom en skyddande vägg av vulkanisk sten. Bodega Vulcano ligger i Tías och är väl värd ett besök, här kan man njuta av de vackra omgivningarna och handla deras vin i den tillhörande gårdsbutiken.

Tagalguén på La Palma:

Victoria Torres driver vingården Tagalguén på La Palma. Hon gör alla sina viner på ett hantverksmässigt sätt, med spontana jäsningar och utan kylkontroll. Vingården följer ekologiska principer med en biodynamisk filosofi där endast växtpreparat används. Mycket av arbetet ute på vinmarkerna utförs fortfarande för hand. Hennes största vingård ligger i Fuencaliente och vinerna därifrån efterfrågas inte bara i Spanien utan även på den internationella marknaden, såsom i Japan.

Bodega Comarcal Valle de Güímar på Teneriffa:

Kanarieöarnas största ö och även den ö som har störst vinproduktionen är Teneriffa. En av vingårdarna som bör besökas på ön är Bodega Comarcal Valle de Güímar som producerar vinet Brumas de Ayosa Malvasía Aromática. Detta vin tog även hem Kanarieöarnas bästa vin 2023 i Official Agrocanarias Contest. Denna tävling anordnas årligen av Islands Institute for Food Quality (ICCA) och förutom vinsten prisades ytterligare sex andra viner som Bodega Comarcal Valle de Güímar producerar.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 22 times, 1 visit(s) today