Berns Asiatiska firar 75 år!
Det var under sitt första öppna år som Berns kom i kontakt med de kinesiska jonglörer som uppträdde på China Varietén strax intill. De kallade sig för ”The New China Troup”och leddes av Li Chung Lin. De hade hamnat i Stockholm på hösten 1943, mitt under brinnande krig. Med i gruppen fanns Lin Wan Chong, som senare skulle komma att tituleras som Berns kinesiskas förste köksmästare.
Lite senare hämtades ett par kockar från Berlin, dessa två använde dock inte bara knivarna för att skära kyckling och hacka vårlök. Enligt ryktena högg de även varandra efter ett infekterat svartsjukedrama. Den kinesiska ambassaden i Stockholm förbarmade sig då över Berns och lät restaurangen anställa deras egen kock. Nu återuppstår originalmeny men det är betydligt lugnare i köket.
Det kinesiska nyåret är den enskilt viktigaste högtiden i Kina. Med start på det kinesiska nyåret den 5 februari och månaden ut kommer man kunna avnjuta både jubileumsmenyn, som inspirerats och skapats utifrån originalmenyn från 1944, såväl som den klassiska meny på Berns Asiatiska. Jubileumsmenyn blandar smårätter, mellanrätter och avslutas med Berns Jubileums Grand Dessert.
Passa på att njuta av smaker från förr i en anrik och vacker miljö.
Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Berns