Eckerö Linjen – traditionell julmat med överraskningar
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Precis som föregående år kommer julkänslan redan i terminalen. Här bjuds gästerna på glögg medan de väntar på att gå ombord på det rejält julpyntade fartyget. På årets julbordet hittar vi inte bara underbart goda traditionella rätter, utan även några riktigt roliga nyheter. Vad sägs om pepparkakssås till desserten?
Det är lätt att förstå varför många av Eckerö Linjens gäster återkommer år efter år. Det är nämligen alltid fint, vällagat, gott, vackert serverat och härligt julmysigt. Direkt när man kommer ombord lägger sig julen som bomull kring hela kroppen. Här är vackert pyntat från golv till tak med små granar, girlander, tomtar och julkulor. I matsalen extra mycket, även om det är något mindre än förra året.
På Eckerö Linjens julbord är smaken och kvaliteten det viktiga, därför är så mycket som möjligt införskaffat hos lokala producenter. Skinka, korven och grönsakerna är exempel på detta. Och det märks verkligen på smaken, allt är så otroligt fräscht och gott. Det mesta är traditionella rätter som till stor del är tillagade ombord. Buffén är inte jättestor, men de viktigaste svenska rätterna finns där, samt några av de viktigaste Åländska. Jansson, prinskorv och köttbullar samsas med svartbröd och klassiska lådor av olika slag. Självklart finns även vegetariska samt veganska alternativ.
Vi hittar många favoriter, bla hummerströmmingen som smälter i munnen, den gravade laxen och kanske Östersjöns godaste gubbröra. Ingenting är dåligt, lägsta nivån är väldigt hög. Julskinka är saftig, köttbullarna och prinskorven är stekta till perfektion. Dessutom finns det lutfisk för den som tycker om det. De pepparkaksgratinerade rotsaker med getost är också något alldeles extra och en idé som vi nog tar med till vårt eget julfirande. Den enda lilla kritiken vi har i år är att Janssons Frestelsen var lite för salt, förra året var den perfekt.
Årets överraskning hittar vi på dessertbordet, Eckerö Linjen har ett väldigt bra efterrättsbord. Som alltid bjuds det bla på godis, bakverk, ris a la malta, glass och olika såser. I år finns en pepparkakssås till glassen, som smakar som rinnande pepparkaksdeg. Så otroligt god. Vem gillar inte pepparkaksdeg? Missa inte den!
Vill man hellre ta en brunch så serveras den på 10-avgången, söndag – fredag. Det är den vanliga brunchen som har fått inslag av jul, här hittar man bla skinka och några väl utvalda traditionella julrätter. Brunchen är något billigare än det större julbordet. Som bonus på den ca 4,5 timma långa kryssningen, kan man dessutom handla taxfree och njuta av underhållningen ombord. Ett mysigt litet äventyr över dagen.
Text, bild och film – Jikitas