Hur julstjärnan blev en älskad julblomma
Sedan början av 1900-talet har vi njutit av julstjärnornas vackra blommor. Idag använder vi den på många olika sätt för att skapa stämning. Blomman är så älskad att den till och med fått en egen dag i kalendern. 12 december firar vi Julstjärnans dag, men den visas upp under hela advent.
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko. Aztekerna odlade växten i sina trädgårdar, dekorerade tempel med den och använde den för att tillverka ett färgämne för att färga kläder och som en läkeväxt för att minska feber. Efter den spanska erövringen av Mexiko blev Julstjärnan en julblomma. Under missionsarbetet fick den namnet “Estrella de Navidad” (julstjärna). På 1600-talet gjorde den sitt första framträdande i en procession av franciskanermunkar. Den fick namnet ”Flor de Nochebuena” (Kal nattblomma), och blev en kristen symbol.
Den globala framgången för julstjärnan som julblomma började i början av 1900-talet. Den tyskfödde emigranten Albert Ecke observerade hur högbladen från vilda julstjärnor runt hans gård blev röda i december. Detta gav honom idén att odla växterna på sina fält för att sälja stjälkarna som snittblommor inför julen. Det var början på en framgångssaga.
Från omkring 1909 koncentrerade sig Albert Ecke helt på odling av julstjärnor. Efter hans död 1919 tog hans son Paul I över familjeföretaget. Han koncentrerade sig då helt på att etablera julstjärnan under namnet Julstjärna. Redan 1920 försökte han odla julstjärnor i krukor. De tidiga sorterna var dock inte lämpliga för denna typ av odling. Det var inte förrän på 1950-talet som det blev möjligt att ta fram sorter som skulle trivas som krukväxter inomhus.
Från 1960-talet och framåt ersatte odlade kruksorter alltmer snittblommor. Samtidigt som julstjärnorna odlades drev familjen Ecke egna butiker i Hollywood och satsade mycket tid och energi på marknadsföringsaktiviteter. Detta hjälpte julstjärnan att nå enorm popularitet inom några år och den blev snart en självklar del av den amerikanska julkulturen.
Julstjärnan etablerade sig också som en krukväxt och julblomma i Europa från 1950-talet och framåt. Idag finns det hundratals julstjärnor i många färger, former och storlekar. Som krukväxter och snittblommor ger de massor av festlig glädje och ger extra gnista till julens dekorationer!
För mer information och inspiration om julstjärnor, besök
www.starsforeurope.com/se/ eller www.blomsterframjandet.se
Text och bild – Pressmaterial