Du i Fokus
BöckerMat & Dryck

Årets viktigaste kokbok – Rosa Kokboken II

skriv ut
Årets viktigaste kokbok - Rosa Kokboken II

För några år sedan förlorade Anna Benson sin fd partner i cancer. Redan innan detta var Anna engagerad i Cancerfondens arbete och for land och rike runt för att samla ihop pengar och sprida kunskap om cancer. På vägen föddes många olika idéer, en av dem var att göra en kokbok.

Rosa Kokboken föddes och första utgåvan kom hösten 2014. Efter bara några dagar sålde den slut och var en stor succé på Bokmässan i Göteborg. 100 kr per bok går direkt till Cancerfonden och boken drog snabbt ihop 1 miljon kronor. Rosa kokboken har inte bara bidragit med pengar till forskningen utan även vunnit juryns specialpris i World Gourmand Awards, kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Tidigt kom tanken på en uppföljare. Rosa Kokboken II släpptes för ett par veckor sedan och är redan en succé!

I första boken möter vi bla Regina Lund och Kim Anderzon som själva drabbats av cancer och som vi alla vet förlorade Kim Anderzon kampen mot sjukdomen. Anna Book och Marie Göranzon har stått bredvid vänner som drabbats, medan Anna Maria Corazza Bildts och Magdalena Forsbergs haft föräldrar som varit sjuka. 1 av 3 drabbas av cancer i Sverige, vi känner alla någon som på något sätt har egna erfarenheter.

I Rosa Kokboken II möter vi bla Filippa Reinfeldt, Maria Montazami, Carolina Klüft, Kayo, Therese Alshammar, Gudrun Schyman, Babsan och Tilde de Paula Eby. Alla bidrar med sin personliga historia och ett härligt recept.

Målet är att samla in ytterligare en miljon kronor. Blir det även i år en populär julklapp, kan nog målet nås ganska fort.

Bild och text – Marlene Rindå Jikita

Visited 22 times, 1 visit(s) today