Helene´s potatisgratäng
4 portioner
- 1 kg potatis
- 3 vitlöksklyftor
- 5 dl grädde
- salt
- peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader.
Skala och skiva potatisen och lägg den i botten på en ugnssäker form.
Skala vitlöken och pressa den jämnt över potatisen. Salta och peppra.
Häll grädden över alltsammans och sätt in gratängen i ugnen.
Tillaga gratängen mitt i ugnen, sänk till 190 grader när det börjar bubbla. Fortsätt tillaga någon halvtimma till, tills potatisen är mjuk. Ha koll så gratängen inte blir bränd, lägg folie över om den börja få för mycket färg. Spä med mer grädde vid behov.
Servera gärna med ett gott protein, kanske från grillen, samt en fräsch en sallad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 11 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde.
Points: 30 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde.
Recept – Helene Berggren, Bild – Marlene Rindå Jikita