Du i Fokus
SverigeUpplevelserUtställning

Cosplay Chronicles – dräkter och hantverk genom tid och fantasi

skriv ut

Nio av Sveriges skickligaste cosplayare visar sina dräkter sida vid sida med historiska dräkter. Den 26 oktober öppnar Sörmlands museum Cosplay Chronicles – en utställning om dräkthantverk inspirerat av historia och populärkultur.

I augusti representerade Henrik Pilerud och Victoria Christensen Sverige i Cosplay-VM i Japan. De kom tvåa med sina dräkter från den japanska animerade filmen Min granne Totoro. Nu lånar Pilerud ut sin Totoro-dräkt till Sörmlands museum. I utställningen Cosplay Chronicles visas den, tillsammans med åtta andra fantasifulla dräkter som gestaltar olika karaktärer.

– Dräkten väger 17 kilo och har två fläktar på insidan för att svalka. De rörliga ögonen som styrs av små motorer var en av de största utmaningarna, berättar Henrik Pilerud.

I en av museets stora utställningssalar möter besökarna bland andra Snow Bite Draculaura (vampyr i den amerikanska animerade TV-serien Monster High), Gorbag (orch i fantasyromanen Sagan om Ringen) och Margaery Tyrell (blivande drottning i den amerikanska TV-serien Game of Thrones). Gemensamt för dräkterna är att cosplayare tävlat med dem i Cosplay-SM.

I utställningen visas även föremål och historiska dräkter ur Sörmlands museums samlingar, bland annat en svart slängkappa, så kallad domino, från 1700-talets mitt och en klänning som Louise Sidenbladh bar på sitt bröllop 1868.

– Många cosplayare ägnar månader eller år åt att skapa sina dräkter. Vi vill lyfta både det traditionella hantverket och innovativa tolkningar, tekniker och material. Vi hoppas att utställningen fascinerar och inspirerar, samtidigt som den uppmuntrar besökarna till att utforska hantverkets värld, säger projektledare Yanina Casanova.

Utställningen och dess tillhörande program utförs i nära samarbete med Närcon, Nyköpings kommun och Ung Kraft.

Cosplay Chroniclesöppnar den 26 oktober 2024 och visas till och med 14 september 2025.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 10 times, 2 visit(s) today