Vitlökskycklinggryta
Till 4-5 portioner behöver du:
- 500 g kycklingfilé
- 1 stor lök (2 dl hackad)
- 4-6 vitlöksklyftor (eller efter smak)
- 2 x 400 g skivade champinjoner på burk (2 burkar a 400 g)
- 1 msk olja
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk soja
- 1 msk majsstärkelse
- 5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl vatten
- salt
- peppar
Gör så här:
Öppna champinjonburkarna och häll spadet i ett glas, för att använda senare. Fräs champinjonerna utan fett eller vätska tills de är torra i en kastrull eller traktörpanna. Finhacka under tiden lök och vitlök. Tillsätt 2 tsk olja i de torra champinjonerna, rör om, häll i lök och vitlök och fräs ihop på medelhög värme. Salta och peppra. Häll över i en bunke och ställ åt sidan.
Tärna kycklingen, fräs den sedan i resten av olja tills den får färg och häll tillbaka champinjonerna i kastrullen. Lös upp buljongtärningen i 1 dl hett vatten och häll ner i kastrullen. Tillsätt matlagningsgrädden, sojan och hälften av champinjonspadet. Koka ihop ca 5 minuter. Blanda ner majsstärkelsen i resterande champinjonspad och häll ner i kastrullen.
Koka ihop ett par minuter, tills det är en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt pasta och fräscha grönsaker.
För er viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 17 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pasta.
Points: 17 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pasta.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se
Pingback: Matsedel v 9 – mars - Fdensammamamman