Lidl Enebacken EKO – svensk köttråvara, ekologisk och KRAV-märkt
Alla vet att det krävs råvaror av högsta kvalitet för att laga riktigt god mat. Därför lanserar Lidl, som första dagligvarukedja i Sverige, en ny charkserie som enbart innehåller KRAV-märkt råvara. Etiketten ”KRAV-märkt råvara” visar att charkprodukterna är tillverkade av köttråvara från svenska grisar som fått beta, böka i jord och bada gyttjebad på sommaren.
I det nya sortimentet Enebacken EKO ingår färska köttbullar, falukorv, wienerkorv, kabanoss, chorizo, samt rökt skinka. Alla produkterna är EU-ekologiskt certifierade och tillverkade av svenskt kött med märkningen ”Kött från Sverige”.
– Vi är glada över att Lidl tar det här steget, det är en stor satsning på god djurvälfärd. Att 6 av 10 konsumenter efterfrågar chark från grisar som får böka och beta gör att jag är övertygad om att det kommer vara en bra affär för Lidl, säger Anita Falkenek, VD på KRAV.
– Vi strävar ständigt efter att tillsammans med våra leverantörer utveckla produkter av högsta kvalitet och erbjuda dem till bästa pris. Att vi är först ut med ett helt charksortiment med endast KRAV-märkt råvara känns både självklart och väldigt roligt, säger Fredrik Fejne, ansvarig inköpare för kött på Lidl.
Enebacken är Lidls varumärke för svensk husmanskost. Alla produkter under varumärket har genomgått noggranna kvalitetstester och provsmakningar. Flera Enebacken-produkter har också topptestats i oberoende tester. Man samarbetar med flera av landets största och mest välrenommerade slakterier, som till exempel Skövde slakteri.
Enebacken är svensk husmanskost enligt svenska traditionella recept. Den nya serien, Enebacken EKO, finns i butik från den 21 juni och består av färska köttbullar, wienerkorv, falukorv, kabanoss, chorizo och rökt skinka. Wienerkorven och köttbullarna är faktiskt något av det godaste i charkväg som undertecknad smakat. Därför bjuder vi på ett recept med just Wienerkorven.
Kokt Wienerkorv i baguette med snabb surkål, senap och lökmajonnäs
Wienerkorv
- 8 st Wienerkorvar
- 2 Lagerblad
- 1 Lök
- 2 st Baguetter (stora)
Lökmajonnäs
- Smör
- 2 msk Grov senap
- 2 st Äggulor
- 1 tsk Vitvinsvinäger
- 2 dl Rapsolja
- Salt
- Peppar
- 2 dl Schalottenlök (finhackad)
Surkål
- 5 dl Vitkål (grovriven)
- 1 dl Gul lök (grovriven)
- 1 tsk Kummin
- 4 dl Vatten
- 0,5 dl Persilja
Gör så här:
Sjud vatten, lök, lagerblad och wienerkorvar försiktigt
Lökmajonnäs
Bryn löken i smör tills den börjar ta färg och kyl sedan ner. Vispa ihop löken med senap, äggula och vinäger. Tillsätt oljan i jämn stråle under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar.
Surkål
Koka alla ingredienser förutom persilja tills ingen vätska återstår. Låt svalna och vänd sedan ner persilja, smaka av med salt och peppar.
Servering
Värm baguetterna och skär nästan helt igenom. Lägg i surkål, korv och till sist majonnäs.
Text – Marlene Rindå Jikita, Recept och bilder – Lidl