Drinkexpertens tips på läskande sommarcocktails
– Vissa drinkar tjänar på att vara stilrena och avskalade. Jobba då istället med snygga iskuber, fina glas och perfekta temperaturer. De lite mer exotiska drinkarna tjänar på att få vara just det motsatta- tänk färg, mycket garnityr och servera med fördel i något annat än ett glas, exempelvis en tekopp, en glasburk eller en Julep-kopp, säger Rasmus.
Hootenanny
Beskrivning En god och lättdrucken drink som upptäcktes på en Whiskeybar på Manhattan i New York. En riktig bartenderfavorit.
Tips: Drinken kan med fördel serveras i en ölsejdel för en råare och mer opretentiös look.
Ingredienser:
1 del Drambuie
2 delar grapefruktjuice
4 myntablad
3 delar Weissbier Iskuber
Tillredning
1. Häll Drumbuie, grapefruktjuice och mynta i en shaker och skaka lätt.
2. Häll öl i shakern innan det silas över isen i glaset.
3. Garnera med en kvist mynta.
Flora Dora
Beskrivning En härligt fruktig och bubblig drink gjord på Hendrick’s Gin. Drinken är uppkallad efter den framgångsrika musikalen Flora Dora, som hade premiär på London West End redan 1899.
Tips: Den här drinken serveras gärna i ett highball-glas. För att förhöja känslan av sommar, servera med stora iskuber, färska hallon och en klyfta lime.
Ingredienser:
4 cl Hendrick’s Gin
2 cl färsk limejuice
1 cl hallonsirap
Toppa med Ginger Beer
Tillredning
1. Häll i alla ingredienser över iskuber i ett highballglas.
2. Rör om och servera.
Drambuie Collins
Beskrivning En uppdaterad version av en klassiker. Drambuie Collins är en uppfriskande och smakrik drink som dessutom är enkel att blanda och innehåller endast några få ingredienser.
Tips: Det här är en stilren drink som gör sig bäst i sin enkelhet. Servera med stora iskuber som håller drinken kall länge. Garnera med myntakvistar istället för finhackade myntablad som ändå bara fastnar i tänderna.
Ingredienser:
1 del Drambuie
1 skopa iskuber
8 myntablad
2 delar soda
En citron
Tillredning
1. Dela en citron i två delar, ta den ena delen och skär i skivor och pressa den andra halvan i ett highballglas.
2. Fyll på med iskuber och häll i resterande ingredienser, rör om.
3. Garnera med en kvist mynta och citronskivor.
Monkey Mojito
Beskrivning Ytterligare en klassiker i ny tappning. En annorlunda version av den klassiska kubanska törstsläckaren Mojito.
Tips: Våga ta ut svängarna. Det här är en exotisk drink som tjänar på att vara motsatsen till stilren. Servera gärna i en glasburk med sugrör – snåla inte med varken mynta eller lime.
Visste du att: Mojito härstammar från 1800-talets Kuba. Den är mest förknippad med en av Kubas mest berömda barer La Bodeguita – där den på 40-talet blev populär bland Havannas hipsters. Den har avnjutits av celebriteter såsom Brigitte Bardot, Eroll Flynn och Ernest Hemingway.
Ingredienser:
5 cl Monkey Shoulder
2 cl färsk limejuice
1,5 cl sockerlag
En skvätt Angostura Bitter
12 myntablad
Ginger Ale
Limeskivor
Tillredning
1. Fyll ett glas med krossad is.
2. Häll i alla ingredienser förutom Ginger Ale i ett glas.
3. Blanda ihop väl.
4. Toppa med Ginger Ale.
5. Garnera med 3 myntablad och en skiva lime.
Elevenses
Beskrivning: En annorlunda drink med både sötma och syra –passar perfekt som aperitif under brunchen. Drinken är uppkallad efter en engelsk fikatradition som – precis som namnet antyder – inträffar kl 11 på förmiddagen. Under Elevenses intas varm dryck – vanligtvis te samt någon form av kaka eller kex.
Tips: En drink som gör sig best avskalad och enkel. Servera i ett Collinsglas med snygga iskuber och avsluta med en citronskruv. För den som vill ta ut svängarna kan drinken även serveras i en tekopp för att förtydliga tekopplingen.
Ingredienser
6 cl Tullamore D.E.W.
2 tsk hallonsylt
2 cl färsk citronjuice
5 cl te (helst English breakfast – starkt bryggt)
Tillredning
1. Häll i alla ingredienser i en shaker med is.
2. Skaka ordentligt och sila över is i ett Collinsglas.
3. Garnera med en citronskruv.
The Dewlep
Beskrivning En enkel och somrig drink smaksatt med färsk mynta, vaniljsocker och en skvätt Peach Bitters. Vaniljsockret framhäver den karaktäristiska vaniljsmaken i Tullamore D.E.W samtidigt som den färska myntan ger en fräsch och läskande smak. En perfekt drink att avsluta en lång sommardag med.
Tips: Servera med fördel drinken i en Julep-kopp för en annorlunda look.
Ingredienser:
5 cl Tullamore D.E.W.
1,25 cl vit vaniljsockersirap
En skvätt Peach Bitters
12 myntablad
Tillredning
1. Häll alla ingredienser i ett glas.
2. Blanda.
3. Fyll glaset med krossad is och rör om.
4. Garnera med en kvist mynta och ett sugrör.
Bramble
Beskrivning: En klassisk engelsk gin-cocktail framtagen av den engelska bartenderlegenden Dick Bradsell under 1980-talet. Den är enkel att göra och balanserar fint mellan sötma från björnbär och syra från citron.
Tips: Viktigt att krossa isen för att få fram känslan av en läskande och slushig sommardrink. Serveras med fördel med ett eller två färska björnbär och en citronskruv.
Ingredienser:
5 cl Hendrick’s Gin
2,5 cl citronjuice
1,25 cl sockerlag 1
,25 cl Créme de Mûre (björnbärslikör)
Tillredning
1. Häll i alla ingredienser, förutom Créme de Mûre, i en shaker.
2. Skaka ordentligt innan du häller det över krossad is.
3. Rör om och tillsätt mer krossad is, om det behövs, för att fylla glaset.
4. Skvätt över Créme de Mûre på toppen och garnera.
Hendrick’s Summer Mule
Beskrivning Summer Mule är en annorlunda variant på den väldigt populära drinken Moscow Mule. En blommig och läskande sommardrink med fläderinfluenser som gifter sig fint med Hendrick’s signifikanta smak av gurka och rosor.
Tips: Ställ med fördel in glasen i frysen någon timme innan servering – så hålls drinken kall längre. Toppa med Hendrick´s klassiska gurkstav och myntakvistar.
Ingredienser
5 cl Hendrick’s Gin
2 cl färsk limejuice
1 cl fläderlikör
8 myntablad
1 cm gurka
Toppa med Ginger Beer
Tillredning
1. Lägg i gurkan i ett glas och mortla.
2. Häll i resterande ingredienser över krossad is.
3. Toppa med Ginger Beer.
4. Toppa med gurkstav och myntakvistar
Monkey Jam Sour
Beskrivning: Whisky svalkar lika bra på sommaren som den värmer på vintern. En läskande variant på en klassiska Whisky Sour – med syrlig citronsaft och söt sylt – perfekt som förcocktail på sommarfesten.
Tips: För att förhöja känslan av sommar – våga ta ut svängarna och servera drinken i syltburkar istället för vanliga drinkglas. Avsluta med ett färggrant sugrör och toppa med citronzest.
Ingredienser:
5 cl Monkey Shoulder
0,5 cl sockerlag
2 tsk sylt
2 cl färsk citronjuice
En skvätt Orange Bitters
Kolsyrat vatten (valfritt)
Tillredning
1. Häll i alla ingredienser i en shaker.
2. Lägg i is och skaka om.
3. Sila ner i ett glas fyllt med is.
4. Toppa med kolsyrat vatten om så önskas.
Recept – Rasmus Harnell samt pressbilder