Quiche Lorraine

skriv ut
Om du får julskinka över och undrar vad du ska göra av den kan du alltid göra denna rätt. Denna paj är en riktig klassiker med ost och bacon (eller skinka) och den känns lite bortglömd. Så enkel, så god och så underbar tillsammans med en god sallad till.

1 paj (6-8 bitar):

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör/margarin
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 140 g bacon
  • 150 g ost
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl grädde (mjölk går också bra)
  • 1 krm salt
  • 1 krm paprika
  • några tag med pepparkvarnen
Gör så här:

Hacka ihop pajdegen snabbt för hand. Börja med mjölet och tillsätt matfettet skuret i små bitar och till sist vattnet. Att använda matberedaren går också bra. Låt degen vila svalt i minst 30 minuter eller tryck ut den i en pajform och låt den stå i frysen i 15 minuter.Grädda pajskalet i 225 grader i 8-10 minuter eller tills skalet är fast. Låt svalna.

Skär baconet och ost i strimlor eller tärningar. Fördela dem över pajdegens botten. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll över i pajskalet. Grädda pajen i 225 grader i cirka 20 minuter eller tills äggstanningen fått färg och är fast. Servera quichen med en god blandad sallad.

 

För er viktväktare:

Mitt WW: Grön 107, Blå 100 för hela pajen om man använder smör och Grön 95, Blå 92 om man använder margarin i degen vid max 17% ost och 4% matlagningsgrädde.

SmartPoints Flex: hela satsen är 100 SP Flex om man använder smör och 92 SP Flex om man använder margarin i degen vid max 17% ost och 4% matlagningsgrädde.

SmartPoints: hela satsen är 107 SP om man använder smör och 95 SP  om man använder margarin i degen vid max 17% ost och 4% matlagningsgrädde.

 

Recept och bild – Nadjaskitchen