Lyckligare av bakning

skriv ut
Lakritsdagen, punschrullens dag, mors dag och Gustav Adolfsdagen. Att hylla bakverk och råvaror med en särskild dag har blivit en trend både på konditorier och i hemmet de senaste åren visar årets Konditorrapport från Arla.

Att baka och äta traditionella bakverk på tillhörande högtidsdag som exempelvis Fettisdagen och Kanelbullens dag är djupt rotat i vår svenska fikakultur. Men nu tar även mindre kända dagar plats i rampljuset och ger oss fler tillfällen att fira med ett bakverk.

Som en del av årets Konditorrapport har Arla undersökt svenskarnas inställning till bakning. Hela fyra av tio uppger att de blir lyckliga av att knåda i köket. Störst är lyckoruset hos personer mellan 18 och 29 år, där fler än hälften (54 %) uppger att bakning höjer endorfinnivåerna.

Resultatet visar också att drygt var tredje (35 %) i åldersgrupperna 18-29 samt 30-39 år bakar mer idag än för tre år sedan. Hälften (49 %) i den yngre åldersgruppen tror dessutom att de kommer baka ännu mer om ytterligare tre år.

Då firar svenska folket med bakverk på konditori

1. Födelsedagar
2.Fettisdagen
3.Kanelbullens dag
4.Jul/nyår
5.Advent/lucia
6.Mors och fars dag

Svenska folkets favoritbakverk på konditori

1.Semla
2.Bakelse som t.ex. Napoleon- eller Budapestbakelse
3.Tårta som t.ex. prinsesstårta

Då bakar vi hemma

1.Jul/nyår
2.Födelsedagar
3.Advent/lucia
4.Midsommarafton
5.Kladdkakans och/eller kanelbullens dag

Svenska folkets bakfavoriter

1.Mjuka kakor som t.ex. cup cakes, rulltårta, sockerkaka
2.Vetebröd som t.ex. kanelbulle
3.Kladdkaka

Rapporten är utformad som en kalender med tolv härliga recept, ett för varje månad, där konditorn Frida Leijon tolkat både traditionella och mindre kända bak- och högtidsdagar.

Bakkalendern innehåller följande dagar och recept:

  • Januari: trettondedagsafton – vinterdröm
  • Februari: alla hjärtans dag – älsklingsbit
  • Mars: punschrullens dag – punschrulletårta
  • April: lakritsdagen – lakritspralin
  • Maj: mors dag – världens bästa mammatartelett
  • Juni: midsommarafton – midsommardröm
  • Juli: bröllopsdagen – bröllop i vitt och grönt
  • Augusti: rulltårtans dag – passionsrulltårta med mjölkchoklad
  • September: äpplets dag – äppeltartelett
  • Oktober: kanelbullens dag – kanelbulle
  • November: Gustav Adolfsdagen – citronbakelse med citron- och chokladmousse
  • December: pepparkakans dag – julig pepparkakssandwich

Ladda ner Bakkalendern i sin helhet: https://kund.arla.se/konditorrapporten/

 

Text och bild – Arlafoods