Varmrökt makrill med vinbrässerad färskpotatis & rostad paprikasås

skriv ut
4 portioner
  • 4 varmrökta makrillfiléer med jägerkrydda från Korshags. Går bra att byta ut mot Korshags varmrökta, kallrökta eller gravade lax

Potatis

  • 600 g rå färskpotatis, skivad
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 25 g smör
  • 1 kruka dill, hackad

Paprikasås

  • 2 stora röda paprikor
  • 1 stor vitlök solo
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • Några varv på från pepparkvarnen
  • 1 äggula
Gör så här
  1. Koka upp vin, vatten och salt, gärna i en vid gryta. Lägg i den skivade potatisen. Brässera (koka) med locket av till potatisen har ett litet motstånd kvar. Slå av vätskan och gör paprikasåsen.
  2. Paprikasås: Dela ner paprikan grovt och skiva vitlöken. Rosta dem båda hårt i rapsoljan tills de fått en bra mörk färg, men inte bränd. Mixa dem tillsammans med honung och salt. Tillsätt äggulan och mixa snabbt igen. Ställ åt sidan.
  3. Smält smöret och stek potatisen på hög värme tills den fått fin färg. Vänd ner hackad dill i slutet. Servera makrillen med potatisen och den ljumna paprikasåsen.

Vinbrässerad färskpotatis kanske är sommarens mest användbara potatisrätt? Här serveras potatisen tillsammans med nyrökta cajunkryddade makrillfiléer, men den passar lika fint till varmrökt, kallrökt, gravad eller grillad lax.

 

För er Viktväktare: 7 SP/7 SP Flex per portion för potatis och sås om man använder matlagningsvin och 1 msk smör och rapsolja istället för smör till potatisen. Lägg till SP för fisken.

 

Recept och bild – Korshags