Vaniljpannacotta

skriv ut
Till 4 portioner behöver du:
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mellanmjölk (standard går också bra)
  • 1/2 dl socker
  • 2 1/2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
Topping:
  • 1 dl hallon för mosning + hallon och blåbär till garnering (frysta går bra)
Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dessa dra i ca 5 minuter. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med stången i en kastrull och häll över grädde, mjölk och socker. Låt allt koka upp och dra sedan kastrullen åt sidan.

Ta upp gelatinbladen och låt överflödigt vatten droppa av. Lägg dem sedan i den varma vätskan. Rör om tills gelatinet har löst sig. Sila pannacottan och fördela den i 4 serveringsglas, det blir lite mera än 1/2 dl i varje. Täck dem med folie och ställ i kylskåp i minst 4 timmar (eller över natten)

Strax innan servering: Mosa 1 dl hallon och fördela det i alla glasen som ett tunt täcke över pannacottan och strö sedan över hallon och blåbär efter eget önskemål.

För er viktväktare: 6 SP eller 3 PP per portion enligt receptet ovan, men går självklart att göra ”billigare” genom att byta ut grädde och mjölk mot magrare alternativ. Då blir dock inte pannacottan lika krämig.

Recept och bild – Nadjaskitchen