Snabbpicklade betor, äpple och dill

skriv ut
6-8 portioner som tillbehör
  • 3 polka- och/eller gulbetor, skalade och tunt skivade, gärna på mandolin
  • 2 äpplen, skalade, urkärnade och tunt skivade, gärna på mandolin
  • 1 kruka dill, finhackad
  • ½ tsk chiliflakes

Lag:

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och skuren i bitar
Gör så här:

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Rör tills sockret löser sig. Ta av från värmen och låt lagen svalna.Varva betor, äpple, dill och chiliflakes i en skål eller glasburk. Häll över den avsvalnade lagen så att det täcker. Låt stå minst 30 min före servering.

Servera till t ex varmrökt lax, ugnsstekt kyckling eller kött.

Det picklade håller minst ett par veckor i kyl om man lägger det i en glasburk som är väl rengjord och steriliserad när man fyller den. Sterilisera rena glasburkar i ugn på 125° i 15 min.

 

För er Viktväktare: VV säger att man inte behöver räkna lagen eftersom man inte får i sig särskilt mycket av den. Men det går att byta ut strösockret mot sötningsmedel, så blir lagen 0 SP Flex.

 

Recept & Bild – Svegro