Smakrik räkgryta från Asien

skriv ut
4 portioner
  • 1 msk olja
  • 2 stora lökar, skalade, halverade på längden och tunt skivade
  • 1 msk vitlök, pressad
  • 1 tsk färsk ingefära, fint riven
  • 2 stora färska gröna chili, fint hackade
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 4 stora tomater, fint hackade
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl tamarindjuice
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 500 gr skalade räkor
Gör så här:

Häll oljan i en kastrull och hetta upp den. Lägg i löken och fräs på hög värme tills den börjar bli brynt. Dra ner värmen och tillsätt vitlök, ingefära och grön chili och fräs någon minut.

Tillsätt koriander, spiskummin och chilipulver, låt fräsa någon minut. Häll i tomaterna och fräs ihop till de börjar mjukna, ca 3-4 minuter.

Tillsätt 1,5 dl vatten , tamarindjuice, farinsocker och salt. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock. Rör om då och då och sjud tills såsen tjocknar, 10-15 minuter. Dra bort kastrullen från plattan, lägg i räkorna och låt dem värmas av såsen några minuter.

Servera med ris.

 

För er Viktväktare: 4 SP per portion, lägg till SP för riset.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita