Skaldjursfond/soppa á la Birkacruises

skriv ut
Skaldjursfonden använder du bland annat som bas i fisk- och skaldjurssoppor och såser. Detta recept är från kockarna ombord på Birka Cruises och är årets godaste!

Ingredienser:

  • Skalet från ca 15-20 kräftor eller andra skaldjur (räkor, havskräftor, hummer )
  • ½ dl matolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 stjärnanis
  • 1 fänkål
  • 1 selleri
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • ½ msk dillfrön
  • 3 dl vitt vin
  • 1 ½ liter vatten
  • 3 msk konjak
  • ½ dl vermouth
  • 5 dl grädde
  • Salt, peppar
  • Ev. lite maizenaredning

Gör så här:

Tärna rotfrukterna och löken. Fräs skalen i olja med tomatpurén och de tärnade rotfrukterna och kryddorna. Häll sedan över vinet och låt fräsa ett par minuter på full värme. Tillsätt vattnet och låt sjuda i ca 20 min.

Sila av fonden och låt koka ned något innan du tillsätter vermouth och konjak. Låt koka någon minut till. Späd med grädden.

Red eventuellt av med lite maizena för att få en simmigare soppa, smaka av med salt och peppar.

Garnera tex med en hummerklo eller mussla. Servera med ett god bröd.

 

För er Viktväktare: 33 SP Flex för hela satsen om man tar matlagningsvin och 4%-ig matlagningsgrädde.

 

Recept – Birka Cruises, Bild – Martin Jikita