Sill på två olika sätt av Johan Backeus

skriv ut
Många tycker att fisk är gott men lite krångligt att tillaga. Varför inte testa med sillspett på grillen? Eller lägg in din egen sill med säsongens ramslök inspirerad av Johan Backeus – 2017 års vinnare av Årets Kock.

Större delen av den sill som säljs i Sverige kommer från Norge, där den lever fritt i det djupa, kalla och friska havet. Inför sommarens festligheter presenterar Norges sjömatråd två nya sillrecept – grillad sill på spett med kryddig grönsaksröra och Johan Backeus Ramslökssill med citron och enbär som du lägger in själv.

Sill på spett med kryddig grönsaksröra

för cirka 4 personer

  • 8 stycken norska sillfilér
  • salt och peppar
  • 4 msk gröna oliver
  • 1 syltgurka
  • 1 msk kapris
  • 1 msk persilja
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 citron
Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till den kryddiga grönsaksröran. Smaka av med en pressad citron. Trä sillfiléerna på träpinnar, krydda med salt och peppar. Grilla sillen cirka en minut på varje sida och garnera med rivet citronskal. Servera ihop med potatis och en småbladssallad.

För er Viktväktare: 14 SP för röran. Lägg till SP för sill och ev tillbehör.

 

Johan Backeus ramslökssill

för cirka 4 personer

  • 2 paket Abba 5-minuterssill
  • 8 st ramslöksblad
  • 8 st ramslöksblommor
  • 1 msk ramslöksbär
  • 8 st enbär
  • En skvätt brännvin
  • 1/2 citron
Gör så här:

Skär sillfiléerna i portionsbitar och lägg i en burk som sedan kan slutas tätt. Återanvänd lagen från sillpaketet och lägg i krossade enbär. Mixa ramslöksbladen med en stavmixer tillsammans med lagen och tillsätt därefter ramslöksblommor samt ramslöksbär. Skala av det gula skalet från citronen med en skalare och lägg i det i lagen. Filea citronköttet och lägg ner även denna i lagen. Häll lagen över sillen i burken och blanda allt med en skvätt brännvin. Kan serveras direkt, eller låt stå ett par timmar för att sillen ska få smak av ingredienserna. Servera tillsammans med färskpotatis, gräddfil och ägg.

 

Recept – Johan Backeus, bild – Norges Sjömansråd