Semlor

skriv ut
15 semmelbullar
  • 50 g Smör & Rapsolja
  • 3 dl Mjölk
  • 1 pkt Jäst
  • 1 1/4 dl Kvarg
  • 1 krm Salt
  • 1 tsk Kardemumma
  • 3 msk Sirap
  • 8 dl Vetemjöl
  • 1 st Äggula
Gör så här:

Värm margarin och 2 ½ dl mjölk till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter.

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter. Vispa äggula, och 3 msk mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk.

Skär av ett ”lock”, fyll bullarna med mandelmassa och spritsa med vispad grädde. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

 

För er Viktväktare: 79 SP Flex för hela satsen blir 5 SP Flex per bulle om man använder kvarg 0,2 % och minimjölk. Lägg till Sp för mandelmassa, grädde och ev florsocker.

 

Recept och bild – Marlene Rindå Jikita