Rysk pytt i panna

skriv ut
Härlig allt-i-ett mat som är enkel att tillaga, ovanlig och mycket god. Gräddfil blandat med pepparrot passar bra att äta till. Gör gärna iordning potatis och köttfärs var för sig i god tid. Hetta upp och blanda ihop strax innan servering.

Till 4 portioner behöver du:

  • 8 hg potatisar av fast sort, i små tärningar
  • 6 hg köttfärs (använd till exempel Quorn för att få en vegetarisk variant)
  • 2 msk fransk senap
  • 2 dl purjolök, finhackad
  • 1,5 dl inlagd rödbeta, små tärningar (ca 9 skivor)
  • 1 dl ättiksgurka, hackad (ca 16 skivor)
  • 3 msk kapris, (kan uteslutas)
  • smör till stekning
  • salt & peppar
  • Tillbehör: :
  • 4 st råa äggulor
  • 2 msk pepparrot, finriven
  • 1,5 dl gräddfil
Gör så här:

Råstek potatisen fint gyllenbrun i en stekpanna. Fräs köttfärsen för sig tills den är smulig och genomstekt. Blanda i purjolök, senap och späd med lite spad från rödbeta och ättiksgurka. Krydda med salt, peppar och efterstek några minuter innan kapris, rödbets- och gurkhack tillsätts. Hit går det bra att förbereda i god tid.

Blanda ihop potatis och köttfärsen strax innan servering. Smaka av och strö över persilja. Rör ihop finriven pepparrot och gräddfil och servera den kall tillsammans med rå äggula.

För er Viktväktare: 10 SP per portion utan tillbehören om man använder quornfärs och 1 msk smör- & rapsolja. 15 SP per portion utan tillbehören om man använder max 10%-ig nötfärs och 1 msk smör- & rapsolja. Tillbehören: äggula 2 SP styck, såsen 3 SP per portion om man använder 12%-ig gräddfil och 2 SP per portion am man använder 3,5%-ig Turksik yoghurt.

Recept och bild – Svensk potatis