Risotto med trattkantareller

skriv ut
4 portioner
  • 4 dl arborioris
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar (svamp)
  • 1-2 msk smör- & rapsolja
  • 400 g trattkantareller eller annan svamp
  • 1 dl riven parmesanost
  • Salt & peppar
Gör så här:

Koka upp vattnet och buljongtärningarna i en kastrull. När vattnet har börjat koka drar man ner på låg värme och låt det fortsätta småputtra. Genom att spä risotton med varm buljong så får man kontinuerlig kokning av risotton och på det sättet en mycket bättre risotto.

Hacka löken fint. Ha i hälften av fettet i en mindre stekpanna, bryn hälften av löken och svampen där i. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Ha resten av fettet i en större stekpanna och ha i resten av löken och riset. Fräs under omrörning tills riset är glansigt (ha koll, det är lätt att bränna riset). Spä med buljongen, lite åt gången. Låt aldrig risotton koka torr. Rör kontinuerligt för att riset inte ska fastna i botten.

Spä försiktigt mot slutet, man vill inte att riset blir ”grötigt” (man behöver inte använda all buljong). Smaka av, riset är perfekt när det har lite tuggmotstånd kvar, låt då det mesta av vätskan koka in/ur. Risotton ska dock vara lite lös, så koka inte bort all vätska på slutet.

Blanda i svampen och sedan parmesanen. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med en sallad.

 

För er viktväktare: 10 SP Flex per portion om man bara tar 1 msk fett.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita