Pumpasoppa

skriv ut
4 portioner
  • 1 butternutpumpa à 1 kg
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk smör&rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
  • 1½ msk citronsaft

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Dela pumpan på mitten och skrapa ur pumpakärnorna, skala och skär i ca 2 cm stora bitar.

Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg pumpa, lök och vitlök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör&rapsolja. Strö över hälften av saltet.

Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk. Häll över allt i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och crème fraiche. Koka upp och mixa slätt. Tillsätt resten av saltet och citronsaften. Späd med vatten om soppan blir för tjock.

Servera med en klick yoghurt och ett gott bröd.

 

För er Viktväktare: 4 SP Flex för hela soppan om man använder 1 msk fett och Larsas fettfria Grekiska Yoghurt.