Provensalsk kasslergratäng

skriv ut
4 portioner
  • 500 gr kassler
  • 1 kg skalad potatis (fast)
  • 2 rödlökar
  • 400 gr krossade tomater
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 1-2 tsk olivolja
  • 1 msk provensalkrydda
  • 1-2 tsk salt
  • 1-3 krm peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner buljongtärningen i en stor skål eller bunke. Pressa ner vitlöken och häll i de krossade tomaterna, vinet, salt, peppar och provensalkryddan. Blanda om ordentligt och ställ åt sidan. Skala och skiva löken tunt. Skiva potatisen tunt, ca 3 mm. Skiva kasslern i tunna skivor och skär dem i ungefär lika stora bitar som potatisskivorna. Blanda ner lök, potatis och kassler i bunken och blanda om ordentligt tills allt är jämt fördelat. Smörj en ugnsfast form med olivoljan och häll ner blandningen. Gratinera i ugn ca 45 min, tills potatisen är mjuk. Tänk med folien och potatisen börjar brännas vid.

För tillagning i CrockPot:

Gör precis som när rätten ska tillagas i ugn, men lägg alltsammans i Crockpoten istället för i en form. Tillaga på låg effekt i 5 timmar.

 

Servera gärna med en sallad.

 

För er Viktväktare: 8 SP Flex per portion om man tar 2 tsk olja och använder matlagningsvin.

 

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita