Plommonkaka

skriv ut
Till 6 – 8 bitar behöver du:

  • 8-10 plommon
  • 1 tsk flytande margarin
  • 3 dl mjölk
  • 70 gr strösocker eller 4 msk strösötningsmedel
  • 3 ägg
  • Vaniljessens efter tycke och smak
  • 70 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C, smöra en bakform.

Smöra en form, ca 24 cm i diameter.

Tvätta och dela plommonen.

Häll mjölk, strösocker och ägg i en bunke och vispa så allt blandats och sockret lösts upp. Blanda ner vaniljessensen i smeten, bakpulver och vetemjöl. Vispa tills alla klumpar är borta och det är en helt slät smet.

Häll 1/3 av smeten i formen och ställ in i ugnen. Efter 5 minuter tar man ut den och det har då bildats ett fastare lager i botten. Lägg plommonen jämnt fördelat över hela botten och häll över den återstående smeten.

In i ugnen igen cirka 40-50 minuter. Den ska vara helt fast, ha rest sig runtom och ha fått ganska mycket färg på ytan.

Servera med en klick grädde, glass, vaniljsås eller kvarg

För er Viktväktare: 18 SP för hela formen om man använder sötningsmedel och lättmjölk.

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå