Pizzabullar

skriv ut
Till ca 30 stycken:

Deg:

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl ljummet vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 gram rökt skinka
  • 200 gram riven ost

Tomatsås:

  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1/2 dl vatten
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 msk socker
  • 1/2 tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad oregano
Gör så här:

Lös upp degen i vattnet. Tillsätt olja, salt, socker och under omrörning. Tillsätt sedan nästan allt mjöl, men spara lite till utbakningen. Använd gärna en maskin till detta och låt den arbeta ihop till en smidig deg i minst 5 minuter. Låt degen sedan jäsa under duk i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka vitlöken. Fräs den sedan i olja i en stekpanna. Tillsätt resterande ingredienser innan vitlöken fått färg. Rör ihop till en tomatsås och ta av från värmen. Låt det svalna. Skär nu den rökta skinka fina små strimlor. Förbered sedan två plåtar klädda med bakpapper med bullformar.

Dags att baka ut pizzabullarna. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, precis som när man gör vanliga kanelbullar. Låt degen vara cirka 1,5 cm tjock. Bred sedan på tomatsåsen och sprid sedan skinka och ost över hela degen. Spara lite av osten till garnering. Rulla ihop degen och skär i cirka 2 cm breda bitar av rullen. Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa dem jäsa till dubbel storlek.

Pensla bullarna med lite olja och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-16 minuter.

 

För er Viktväktare: 95 SP för hela satsen om man använder 17%-ig ost

 

Recept och bild – Nadjaskitchen