Du i Fokus
Mat & Dryck

Pilsnersill till midsommar

skriv ut
Sillen har en självklar plats på svenskarnas högtidsbord, men äts mer än någonsin under sommaren.
I år tipsar Melanders Fisk om en sill utöver det vanliga till midsommarlunchen – Pilsnersillen! Receptet har smaksatts med Eriksbergs Juvelpilsner, som tillsammans med apelsin, vanilj och rödlök
ger en fyllig, sötsyrlig sill perfekt till Midsommar.

Pilsnersillen är framtagen av Nils Molinder som är krögare, TV-kock och tillika en av bröderna bakom Melanders Fisk. Receptet har den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisk sill, men får en rundare, fylligare smak av ölet.

Testpatrullen ger sillen två tummar upp! Den är fast, lagom söt och smakar Svensk sommar! Rekommenderas! Passar perfekt till midsommarbuffén.

Melanders Pilsnersill kan köpas hos Melanders Fisk, pris 75 kr för 220 g, medan den som inte får tag i den eller vill glänsa med sin egen Pilsnersill till Midsommar kan göra den hemma. Nils rekommenderar att sillen ska läggas in i minst 48 timmar och helst en vecka innan servering för att smakerna ska utvecklas helt.

Pilsnersill med apelsin och vanilj

4-6 portioner

  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl Eriksberg pilsner
  • 1/2 dl färskpressad apelsin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 st stjärnanis
  • 1 st vaniljstång
  • 1 rödlök
  • 1 apelsin till garnering
  • några kryddpepparkorn
Gör så här:

Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.

Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.

Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar. Servera gärna med färskpotatis, gräddfil, gräslök, ett gott bröd och Eriksbergs Juvelpilsner!

 

 

Recept –  Nils Melander, bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 24 times, 1 visit(s) today