Mustig Kalops

skriv ut
Grytor som får stå och puttra på spisen är inte alls dumt så här på vintern. Kalops är både kalorisnålt, väldigt gott och passar bra till matlåda!

Till 4 portioner behöver du:
  • 500 gram grytbitar av nöt
  • 1 tsk matolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2-3 lagerblad
  • 4-6 korn kryddpeppar
  • 1 buljongtärning av kött
  • 4-5 dl vatten
  • 4 tsk vetemjöl
  • 1 stor lök
  • 1 stor morot
Gör så här:

Bryn köttet med matfettet i en stor gryta. Strö över mjölet när köttet fått en stekyta. Klyfta löken och skiva moroten. Smula i buljongtärningen och tillsätt de övriga kryddorna. Häll i vattnet. Låt det sjuda tills köttet känns mört och fint, 45-60 minuter beroende på köttets tjocklek. Späd eventuellt med mera vatten under kokningen. Servera gärna med nykokt potatis.

Tillaga i Crock-Pot:

Skär eventuellt köttet i lite mindre bitar. Fräs köttet i matolja (kan skippas men jag föredrar stekytan). Klyfta och skiva moroten under tiden och lägg det i grytan. Lägg sedan över det brynta köttet. Lägg i kryddorna och smula sönder buljongtärningen. Blanda i vetemjölet och häll över vattnet, alternativt blanda mjöl först i lite av buljongen och sedan tillsätt. Sätt Crock-Poten på Hög värme mellan 4-6 timmer, beroende på tjocka köttbitarna är. Servera gärna med nykokt potatis.

För er viktväktare: 5 SP eller 5 PP per portion. Lägg till Points för potatis.

Recept och bild – Nadjaskitchen