Mexikanska Piroger

skriv ut
Piroger av alla dess slag är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, lätta lunchlådan eller som lätt kvällsmål. Dessa piroger är typiska Mexikanska piroger, öppna och nypta i båda ändarna. Degen är ganska kletig så man får mjöla bakbordet och kaveln ordentligt för att inte den ska fastna hela tiden.

Detta behöver du till cirka 12 stycken:

Deg:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk salt
  • ca 6 dl vetemjöl (det behövs mera)
Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 400 g köttfärs
  • 1 msk matolja
  • 1/2 röd pepparfrukt
  • 1 dl majskorn
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl ketchup
  • 1/2 dl vatten
  • oregano, salt, peppar

ägg till pensling

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen, rör om tills den löst sig. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i matolja. Finhacka pepparfrukten. Lägg ner i färsen med pressad vitlök, ketchup, majs och vatten. Krydda med oregano, salt och peppar. Koka ihop i 10 minuter tills färsen är nästan torr. Låt svalna. Dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till rundlar, cirka 13 cm i diameter. Lägg på köttfärsröra och nyp ihop ändarna. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

 

För er viktväktare: en pirog är 6 SP/6 SP Flex eller 5 PP.

 

Recept och bild – Nadjaskitchen