Mästerkocken som ser varje dag som en fest!

skriv ut
Catarina König tog hem Mästerkockstiteln med en hummer som hon gett sig på att gratinera för första gången och som Leif Mannerström skeptiskt smakade på och nära på hamnade i mathimlen. Under hela säsongen har hon chansat och lyckats väl med sina chansningar. Catarinas idé var inte den som juryn förordade, men det är den boken som ligger på bokhandelsdiskarna i dag. Hon kallar sig matfashionista och kokboken döptes till Varje Dag Är en fest! Får Catarina inte laga mat en dag så är den dagen förstörd anser hon. Hon brinner för sina 14-år gamla surdegar som matas i kylen varje dag hon har till och med döpt dem! Degarna heter Lisa och Roger och tas om hand lika väl som barnen i familjen.

Kokboken är med klassisk mat med lyxigare touch, rena smaker och snygga uppläggningar. Här finns Catarinas recept för en lyckad middagsbjudning, med alltifrån fräscha drinkar, aptitretande mingelmat, goda förrätter, maffiga huvudrätter och söta desserter. Varje dag är en fest hos Catarina, och därför finns också hennes bästa vardagsrätter med en guldkant. Dessutom en bank av grundrecept på olika tillbehör samt en uppläggningsskola med de bästa tipsen för hur du kan få till riktigt fina uppläggningar. Följ Catarinas recept så blir det både snyggt och gott!

Boken är vacker och alla tips är enkla att följa med hjälp av tydliga bilder. Att Catarina har en särskild begåvning för uppläggningar såg man tydligt i programmet. Nu får även vi lära oss knepen!

Här bjuder vi på ett av recepten. En otroligt god och enkel pastarätt för både vardag och fest.

Varje_dag_ar_en_fest_mat_450x450

Pasta Arrabiata

Till 4 portioner behöver du:

  • 400 gr spagetti
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2 små gula lökar, skalade och strimlade
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar konserverade cocktailtomater 800 gr
  • ½ dl grönsaksfond, alt ½ smulad buljongtärning
  • 1 kruka basilika, finstrimlade blad (spara lite hela blad till garnering)
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt och peppar

tillbehör:

  • Mozzarella
  • Riven parmesan

Gör så här:

Finhacka en vitlöksklyfta. Fräs den med lök i olivolja på medelvärme i en panna tills löken mjuknar, ca 2 minuter. Det får inte brännas. Tillsätt de konserverade cocktailtomaterna, grönsaksbuljongen oh pressa i tre vitlöksklyftor. Rör om och låt puttra. Rör ner basilikan och låt koka ihop. Salta, peppra och smaka upp med chiliflakes. Smaka av och smaka upp med mer chiliflakes du vill ha upp styrkan.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Salta vattnet så att det känns lika salt som havet. Häll i lite olja och låt koka tills de är al dente. Häll av vattnet, tillsätt eventuellt en klick smör, salta och peppra.

Lägg tomatsås i botten av en tallrik och lägg pasta ovanpå. Lägg på tre till fyra skivor mozzarella. Toppa med lite mer sås och riv över parmesan. Garnera med färsk basilika.

Smaklig måltid!

För er viktväktare: 11 SP per portion lägg till SP för mozzarella och parmesan. Såsen är jättegod och går alldeles utmärkt att äta med enbart pasta.

Recept – Catarina König, bilder och text – Marlene Rindå