Marockansk linssoppa

skriv ut
Liksom de flesta soppor, blir denna marockanska linssoppa bättre med tiden eftersom kryddorna får tid att utvecklas. Gör den en dag innan om du kan. Detta recept är för 12 personer, halvera om det är för mycket eller passa på att göra matlådor.

 

12 Portioner
  • 2 hackade lökar
  • 4 hackade morötter (normalstora)
  • 4 vitlöksklyftor, malda
  • 2 tsk god olivolja
  • 5-8 Baby-morötter skalade
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk peppar
  • 12 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl vatten
  • 7 dl hackad blomkål
  • 5 dl linser
  • 1 burk tärnade tomater
  • 2 msk tomatpure
  • 1 l hackad färsk eller fryst spenat
  • 1,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 msk citronsaft
Gör så här

Tillagning i Crockpot:

Ha i lök, morötter, vitlök, olja, kummin, koriander, gurkmeja, kanel och peppar i en Crock-Pot. Tillsätt buljong, vatten, blomkål, linser, tomater och tomatpure och rör om tills det är väl blandat.

Lägg på locket och koka tills linserna är mjuka, 4 till 5 timmar på hög eller 8 till 10 timmar på låg.

Under de sista 30 minuterna av kokningen rör i spenaten och låt den koka med. Strax före servering, rör i den färska koriandern och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Tillagning i kastrull:

Ha i lök, morötter, vitlök, olja, kummin, koriander, gurkmeja, kanel och peppar i en stor kastrull och låt fräsa ihop. Tillsätt buljong, vatten, blomkål, linser, tomater och tomatpure och rör om tills det är väl blandat och låt koka ihop.

Lägg på locket och koka tills linserna och grönsakerna börjar bli mjuka ca 20 minuter, beroende på linssort. Rör i spenaten och låt den koka med 5-6 minuter. Strax före servering, rör i den färska koriandern och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick creme fraîche och ett gott bröd.

 

För er Viktväktare: 2 SP Flex för hela satsen, alltså 0 SP Flex per portion. Lägg till SP för ev tillbehör.

 

Recept och bild av Joyce Hendley, Eatingwell och Crockpot