Lövbiffsgratäng

skriv ut
4 portioner
  • 300 gr okokt pasta
  • 500 gr broccoli
  • 400 gr lövbiff
  • 1 röd lök
  • 1 msk smör
  • 2 burkar skivade champinjoner
  • 1 buljongtärning (umami el kött)
  • 1/2 dl hett vatten
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk majsmjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl riven ost till gratinering
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Koka broccolin och pastan. Strimla köttet, skala  och hacka löken. Häll av spadet från champinjonerna, spara spadet från en av burkarna. Stek champinjonerna i torr panna, tills e börjar ”gnissla”.  Tillsätt fettet och löken och bryn allt tillsammans. Salta och peppra. Häll champinjonfräset i en skål och ställ åt sidan.

Bryn köttet och häll sedan tillbaka champinjonfräset i stekpannan. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner i stekpannan. Rör ut majsmjölet i champinjonspadet och häll ner även detta i stekpannan samt senapen. Rör om och låt koka ihop till stuvningskonsistens. Lägg köttblandningen i botten av en gratängform. Lägg broccolin ovanpå och sedan pastan. Häll matlagningsgrädden jämt över gratängen och strö sedan över riven ost.

Gratinera i 225 grader, ca 20 minuter.

 

För er Viktväktare: 14 SP Flex per portion om man använder 4%-ig och matlagningsgrädde 12%-ig ost.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita