Laxlasagne

skriv ut
6 portioner
  • 500 gr lax
  • 1 bit purjolök
  • 3 stora morötter
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 400 gr färsk spenat
  • 1-2 msk smör & rapsolja
  • 12 lasagneplattor
  • salt
  • peppar

Sås

  • 5 dl mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 buljongtärningar (fisk)
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl riven ost
  • Garnering
  • 200 gr skalade räkor
Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.

Finhacka purjolöken, pressa vitlöken. och riv morötterna grovt. Fräs purjolök och vitlök någon minut i fettet. Ha i morötter och bladspenat i omgångar tills allt fräst ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Blanda ut majsstärkelsen i mjölken och häll ner blandningen i en kastrull. Tillsätt grädden, vin, smula ner buljongen och ha i dillen. Koka under omrörning tills det tjocknar. När såsen är lagom tjock, dra av den av plattan och blanda ner osten. Bland om ordentligt.

Tärna laxen. Lägg ett lager sås i botten på en ugnssäker form. Täck med ett lager lasagneplattor. Lägg på hälften av lökröran och hälften av laxen, fördela jämt. Täck med ett lager sås och fortsätt med lasagneplattor, lökröra, lax och sås.

Låt grädda i ugn ca 40-45 minuter. Garnera med räkor.

 

För er Viktväktare: 7 SP Flex per portion om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, max 12%-ig ost, 1 msk smör- & rapsolja och minimjölk.

 

Recept – Martin Jikita Bild – Marlene Rindå Jikita