Korshags fisksoppa med hälleflundra & räkor

skriv ut
Matig fisksoppa med hälleflundra och räkor. Räkfonden på öl blir en god smakförstärkare. Nyttigt, enkelt och riktigt gott.

 

4 portioner
  • 600 gram hälleflundra, skinn- och benfri
  • 400 gram färska räkor med skal
  • Strimlade sockerärtor och dillvippor, för garnering

 

Räkfond

  • 1 msk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl ljus lager öl eller ett veteöl
  • 2 dl vatten

 

Soppbas

  • 1 msk smör
  • 0,5 fänkål, hackad
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 0,5 tsk timjan, torkad
  • 1 msk fiskfond
  • 1 röd chili, finhackad
  • 5 dl grädde
  • 3 tsk salt

 

Gör så här

Börja koka räkfonden: Skala räkorna. Fräs skalen tillsammans med tomatpuré och smör i en kastrull ett par minuter. Späd med vatten, vin och öl. Låt koka 10 minuter utan lock. Sila bort skalen. Spara räkfonden.

Fräs fänkål, timjan och lök i smör i en gryta utan att ta färg. Häll på räkfond, grädde, chili och salt. Låt koka ihop 10 minuter.

Dela hälleflundran i kuber, ca 5 x 5 cm. Lägg kuberna i soppan och stäng av plattan. Sätt på ett lock så att värmen behålls. Efter 5 minuter är fisken klar.

Häll upp soppan i portionsskålar. Toppa med sockerärtor, räkor och dillvippor.

 

För er Viktväktare: 43 SP eller 29 SP Flex för hela satsen om man använder matlagningsvin (ist för vitt vin) och 4%-ig matlagningsgrädde.

 

Recept och bild – Korshags