Kardemummapannnacotta med apelsin

skriv ut
Som avslutning på nyårsmiddagen passar denna perfekt. Man kan byta ut apelsinerna mot mandariner på burk (ta då saften från burken till gelén). Denna dessert kan du göra dagen innan bjudningen så har du mera tid till gästerna. Tänk på att en dessert ska vara något litet, man ska ta några skedar och sedan längta efter mera.

Till sex stycken mindre desserter behöver du:
Pannacotta:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 gelatinblad
Topping:
  • 1 gelatinblad
  • 2 apelsiner (fileas)
  • saft från apelsinerna
  • ca 30 gram florsocker
Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet till pannacottan i kallt vatten och låt det stå i minst 5 minuter. Under tiden lägger du grädde, mjölk, kardemummakärnor och socker i kastrullen. Rör om och koka precis upp det. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och krama ur vattnet. Rör ner det i det varma så att den smälter. Ställ åt sidan för att svalna. Rör om då och då. Sila allt genom en finmaskig sil och häll upp i sex portionsformar. Ställ kallt.

När pannacottan har stelnat så gör du i ordning toppingen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Filéa apelsinen så att skinnet inte kommer med. Krama ur saften från apelsinerna direkt i en liten kastrull. Blanda ner florsockret och låt det koka upp. Ta bort från värmen och lägg i gelatinet. Låt det svalna så gott som helt. Fördela apelsinskivorna i portionsformarna. Häll gelésaften över apelsinerna och endast så pass mycket att det täcker pannacottan. Ställ kallt till det ska serveras.

 

För er viktväktare: 9 SP/10 SP Flex per portion om man använder mellangrädde.

 

Recept och bild – Nadjaskitchen