Julmust-stek

skriv ut
4-6 portioner
  • ca 1 kg benfri stek av nöt eller vilt
  • 2 msk smör och rapsolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2-3 gula lökar
  • 1 knippa broccoli
  • 2 morötter
  • 3 dl julmust
  • 1 dl vatten

Sås:

  • 5 dl sky
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl matlagningsgrädde
Gör så här:

Bryn köttet runt om i fettet i en stekgryta så att den får fin färg. Salta och peppra. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Skala morötterna och skär i bitar. Lägg lök och morötter i grytan. Häll på hälften av vätskan (julmusten och vattnet) runt köttet. Bräsera under lock på svag värme i ca 2 timmar. Stick in en köttermometer efter halva tiden. Skölj och dela på broccolin och lägg ner den i grytan när det är ca 30 minuter kvar av tillagningstiden.Vid 70 grader är köttet lätt rosa, vid 75 är det genomstekt. Häll på resten av vätskan mot slutet.

Ta upp steken, täck med folie och låt vila medan såsen tillagas. Sila och mät upp skyn. Späd med vatten om det behövs. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt matlagningsgrädden och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skör steken i tunna skivor och servera med såsen, potatis och grönsaker.

 

För er Viktväktare: 27 SP/SP Flex för hela steken om man använder julmust light och 4 SP för all sås om man använder 4%-ig matlagningsgrädde, lägg till SP för potatis.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita