Du i Fokus
Mat & Dryck

Johan Backeus är Årets Kock 2017

skriv ut
Fjärde gången gillt! Johan Backeus är Årets Kock 2017 och därmed svensk mästare i professionell matlagning. Han vann med väl utvecklade rätter, balanserade smaker, god finish, prov på tekniskt kunnande och god eftersmak.

Efter månader av förberedelser och drygt fem timmars matlagning i Malmö Arena stod Johan Backeus som segrare i kamp med sju andra manliga kockar. Till vardags jobbar han på Stockholmskrogen Aveqia och var den som enligt juryn bäst lagade fem vegetariska smårätter och en varmrätt på huvudråvaran fasan.

Vid prisceremonin på Malmö Arena fick Johan Backeus ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Hanna Halpern, VD Årets Kock, och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.

Juryns motivering
Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finish och prov på tekniskt kunnande.  Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.

Silvermedaljen gick till Sebastian Thuresson, restaurang Lilla Ego i Stockholm, och bronset till Magnus Persson, restaurang Hillenberg i Stockholm.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Madeleine Landley

Visited 6 times, 1 visit(s) today